Grytor,  Vegetariskt

Vegetarisk Fasulia

Denna böngrytan är en stor favorit här hemma, riktigt god att servera den som den är tillsammans med basmatiris eller en bit bröd.

4 portioner 

4 dl torkade vita bönor 

1 grönsaksbuljongtärning(kött/kycklingbuljong går också bra)

5 skalade vitlöksklyftor

1/2 dl tomatpuré 

1 tsk socker

3 msk olja 

Salt och peppar 

Gör såhär: 

 1. Börja med att blötlägga bönorna i en skål med vatten. Helst dagen innan tillagning.

  1. Koka upp bönorna, för varje dl bönor ska du ha 2 dl vatten.
  2. Under tiden bönorna kokar så fräser du tomatpurén tillsammans med olja i en panna på medelhög värme, när tomatpurén börjar färga av sig till oljan så tillsätter du de hela vitlöksklyftorna, tänk på att skalet ska vara borta.
  3. När bönorna är ca 75% färdiga så häller du i tomatpurén tillsammans med vitlöken över bönorna och vätskan. Rör om och smula ner buljongen
  4. Häll i sockret för att ta bort den obehagliga syran som finns i tomatpurén
  5. Låt grytan koka på låg värme (nivå 3 av 9 kokade min gryta på) tills bönorna är helt färdigkokta. 
  6. Smaka sist av med salt och peppar sedan är grytan färdig att servera.

Servera gärna Fasulia mer basmatiris eller som tillbehör till t ex Qozi. Recept på Irakisk Qozi hittar du HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *