
Vegetarisk Fasulia
Denna böngrytan är en stor favorit här hemma, riktigt god att servera den som den är tillsammans med basmatiris eller en bit bröd.
4 portioner
4 dl torkade vita bönor
1 grönsaksbuljongtärning(kött/kycklingbuljong går också bra)
5 skalade vitlöksklyftor
1/2 dl tomatpuré
1 tsk socker
3 msk olja
Salt och peppar
Gör såhär:
1. Börja med att blötlägga bönorna i en skål med vatten. Helst dagen innan tillagning.
- Koka upp bönorna, för varje dl bönor ska du ha 2 dl vatten.
- Under tiden bönorna kokar så fräser du tomatpurén tillsammans med olja i en panna på medelhög värme, när tomatpurén börjar färga av sig till oljan så tillsätter du de hela vitlöksklyftorna, tänk på att skalet ska vara borta.
- När bönorna är ca 75% färdiga så häller du i tomatpurén tillsammans med vitlöken över bönorna och vätskan. Rör om och smula ner buljongen
- Häll i sockret för att ta bort den obehagliga syran som finns i tomatpurén
- Låt grytan koka på låg värme (nivå 3 av 9 kokade min gryta på) tills bönorna är helt färdigkokta.
- Smaka sist av med salt och peppar sedan är grytan färdig att servera.
Servera gärna Fasulia mer basmatiris eller som tillbehör till t ex Qozi. Recept på Irakisk Qozi hittar du HÄR


