Risrätter,  Vegetariskt

Irakisk saffransris med kryddigt vermicelli täcke

En av de godaste risrätterna jag älskar är smakrikt saffransris som toppas med ett kryddigt lager av vermicelli, russin och karamelliserad lök. Denna rätten är oerhört god och passar perfekt till kött, kyckling, fisk eller varför inte äta den som den är med en klick tzatziki?

Jag brukar ofta servera denna risrätten när jag lagar ugnsbakad lax på irakiskt vis med örttäcke, otroligt gott! 

Recept för 4 port: 

4-5 dl basmatiris 

2 gula lökar 

2 dl rostad vermicelli 

1 dl russin 

1 tsk sjukryddor 

1/2 tsk curry

1/2 tsk gurkmeja

1 tsk Vegeta  

1/2 tsk kanel 

4 kardemumma kapslar 

0,5g saffran + 1/2 tsk malen kardemumma utlöst i 1/2 dl kokhett vatten 

Olja till stekning

Salt och peppar

Gör såhär:

Börja med att skölja och blötlägga riset i minst 1h. Under tiden riset blötläggs så börja med att göra kryddiga vermicelli toppingen. Börja med att koka vermicelli i vatten och lite  olja tills den är ca 90% färdigkokt, sila sedan bort vattnet och ställ vermicellin åt sidan. Blötlägg russinen och skiva den gula löken, stek sedan löken på medelhög värme tills den karamelliseras. Häll därefter vermicellin över löken och stek på en bra stund, häll över russinen, sjukryddor, curry, gurkmeja, vegeta och kanel. Blanda väl, smaka av med salt och peppar. 

(För att få ännu godare smak så kan du ringa över ca 1 msk av saffrans vattnet över vermicelliblandningen och rör om. Sänk värmen och börja med riset.) 

Riset:

Börja med att koka riset, krydda riset med kardemumma. Salta vattnet och när riset är ca  85% färdigkokt så silar du bort all vatten och häller tillbaka riset i kastrullen. Stäng locket och sänk värmen så ånga bildas i kastrullen. När riset nästan är färdiglagad så ringlar du över resten av saffrans vattnet och het olja.

Nu är riset färdig att serveras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *