Kött,  Vegetariskt

Afghansk Mantu

[Betalt samarbete med Peas of Heaven]

Mantu är en väldig god och populär Afghansk rätt som består av degknutar som påminner ganska mycket om Asiatiska Dumplings men dessa toppar man med en härlig yoghurtsås och en sås på tomater och kikärtshalvor. Här kommer mitt recept på Mantu och detta receptet är helt veganskt. Det går alldeles utmärkt att byta ut färsen mot vanlig nötfärs och vanlig turkisk yoghurt.

Recept för fyra portioner: 

1 1/2 paket dumplingsdeg (finns att köpa hus asiatiska livsmedelsbutiker) 

Kikärtssåsen:

1 1/2 dl Chana dahl (kikärtshalvor) 

1 stor vitlöksklyfta eller två små 

1 tsk torkad koriander

1/2 tsk mild paprikakrydda 

1/2 tsk gurkmeja

4 msk tomatpuré 

6 dl vatten

Salt och peppar 

Färsblandningen: 

350g vegfärs (T.ex Peas of heaven) 

5 gula lökar

2 vitlöksklyftor 

1 röd chili (kan uteslutas) 

1 tsk örtsalt eller vegeta

1 tsk gurkmeja 

1 tsk torkad koriander 

 1/2 tsk mild paprikakrydda 

Salt och peppar

Yoghurtsås:

4 1/2 dl Yoghurt (t.ex havregryn, grekisk eller turkisk yoghurt) 

1 1/2 vitlöksklyfta 

Torkad mynta 

Salt och peppar 

Gör såhär: 

färsblandningen:  Börja med att finhacka löken, fräs hälften av löken i en stekpanna med olja. När löken har mjuknat en aning så går du i med färsen, fräser runt i medelhög värme. När färsen är nästan färdig häller du i alla kryddor, pressa i vitlöken, chili och andra hälften av den finhackade löken. Låt allt fräsas ihop en stund, stäng sedan av värmen och låt färsen svalna en stund.  

Under tiden färsen svalnar så kan du koka kikärtshalvorna. När kikärthalvorna är ca 85% klara så silar du bort all vatten. 

Yoghurtsåsen:  Blanda ihop alla ingredienser i en skål, om du upplever att såsen är för tjock kan du spä med lite kallt vatten. Smaka av med mynta, salt och peppaar. Ställ såsen i kylskåpet tills det är dags för servering.  

Kikärtssåsen: När kikärtorna nästan är färdiga så silar du bort all vatten och ställer de åt sidan. Börja med att fräsa tomatpure i olja i en stekpanna. När oljan börjat ta färg så häller du i kikärtorna och den pressade vitlöken. Fräs alltihop en stund och häll sedan i alla kryddor. Slå över kokhett vatten och låt såsen koka tills kikärtorna är färdigkokta.  

När färsen har svalnat en aning så är det dags att göra degknutarna. Dra fram en bit deg och klicka på ca två tsk färsblandning, pensla sedan på ljummet vatten runtom hela degen och forma degen till en knut. Pensla tallrinken som degknutarna ska stå på med olja för att de inte ska fastna i tallriken. Jag använde mig utav en asiatisk ångkokare men det går bra med att ha knutarna i en stekpanna med lite vatten och lock över så att ånga bildas. När degknutarna är färdiga så lägger du ett tunt lager yoghurt på ett fat eller tallrik och placerar degknutarna bredvid varandra, häller över kikärtssås, toppar med yoghurtsås och strör sist över med torkad mynta. Sen är det bara att avnjuta din Mantu. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *