Vegetariskt

  • Risrätter,  Vegetariskt

    Irakisk saffransris med kryddigt vermicelli täcke

    En av de godaste risrätterna jag älskar är smakrikt saffransris som toppas med ett kryddigt lager av vermicelli, russin och karamelliserad lök. Denna rätten är oerhört god och passar perfekt till kött, kyckling, fisk eller varför inte äta den som den är med en klick tzatziki? Jag brukar ofta servera denna risrätten när jag lagar ugnsbakad lax på irakiskt vis med örttäcke, otroligt gott!  Recept för 4 port:  4-5 dl basmatiris  2 gula lökar  2 dl rostad vermicelli  1 dl russin  1 tsk sjukryddor  1/2 tsk curry 1/2 tsk gurkmeja 1 tsk Vegeta   1/2 tsk kanel  4 kardemumma kapslar  0,5g saffran + 1/2 tsk malen kardemumma utlöst i 1/2 dl…

  • Risrätter,  Sallader,  Vegetariskt

    Havreris smaksatt med tomat och vitlök

    [Betalt samarbete med Frebaco Kvarn] Är det något jag älskar så är det snabb tillagade rätter. Ett tillbehör jag ofta tillagar till en god köttbit är havreris som fått puttra i en mustig tomatsås tills den är klar. Så sjukt gott och dessutom nyttigt.  Vill du så kan du byta ut havreris mot bulgur, råris eller vanligt ris. Recept för 4 port: 7 dl havreris  1/2 dl tomatpuré  2 vitlöksklyftor  2 st kycklingbuljongstärningar eller grönsaksbuljongtärning 3 msk neutral olja  Salt och peppar efter smak Gör såhär: Börja med att fräsa tomatpurén i oljan tills oljan fått en fin röd färg från tomatpurén. Tillsätt därefter pressad vitlök och fräs runt en…

  • Kött,  Vegetariskt

    Afghansk Mantu

    [Betalt samarbete med Peas of Heaven] Mantu är en väldig god och populär Afghansk rätt som består av degknutar som påminner ganska mycket om Asiatiska Dumplings men dessa toppar man med en härlig yoghurtsås och en sås på tomater och kikärtshalvor. Här kommer mitt recept på Mantu och detta receptet är helt veganskt. Det går alldeles utmärkt att byta ut färsen mot vanlig nötfärs och vanlig turkisk yoghurt. Recept för fyra portioner:  1 1/2 paket dumplingsdeg (finns att köpa hus asiatiska livsmedelsbutiker)  Kikärtssåsen: 1 1/2 dl Chana dahl (kikärtshalvor)  1 stor vitlöksklyfta eller två små  1 tsk torkad koriander 1/2 tsk mild paprikakrydda  1/2 tsk gurkmeja 4 msk tomatpuré  6…

  • Risrätter,  Vegetariskt

    Havreris smaksatt med tomat och vitlök

    Är det något jag älskar så är det snabb tillagade rätter. Ett tillbehör jag ofta tillagar till en god köttbit är havreris som fått puttra i en mustig tomatsås tills den är klar. Så sjukt gott och dessutom nyttigt.  Vill du så kan du byta ut havreris mot bulgur, råris eller vanligt ris. Recept för 4 port: 7 dl havreris  1/2 dl tomatpuré  2 vitlöksklyftor  2 st kycklingbuljongstärningar eller grönsaksbuljongtärning 3 msk neutral olja  Salt och peppar efter smak Gör såhär: Börja med att fräsa tomatpurén i oljan tills oljan fått en fin röd färg från tomatpurén. Tillsätt därefter pressad vitlök och fräs runt en stund innan du häller i…

  • Kött,  Kyckling/fågel,  Vegetariskt

    Sosis Bandari

    Sosis bandari är den persiska versionen av en svensk Pyttipanna kan man säga, men här tillsätter man tomatpuré bland annat och den äts med bröd.  Här kommer min version av Sosis Bandari, den är sjukt god, enkel och kan ätas när som helst under dagen. Lite pressad citron över, färska grönsaker så är man hemma.  Vill du göra Sosis Bandari helt vegansk så går det bra att utesluta korven eller byta ut den mot veggiekorv. Recept för 4 personer: 450g kycklingkorv alternativt 450g falukorv  1 stor lök 5 st medelstora potatisar  7 st champinjoner  2 vitlöksklyftor  1/2 dl tomatpuré  1 tsk gurkmeja  1 tsk paprikapulver  1/2 tsk chili (går att…

  • Risrätter,  Vegetariskt

    Bästa sättet att tillaga basmatiris på

    (Inlägget är i samarbete med Mahmood Rice) Här kommer enklaste och smidigaste sättet att göra fluffigt basmatiris på.  Har även en utförlig steg för steg video på youtube där jag visar er hur jag gör. Klicka HÄR för att komma till videon. Recept för fyra personer 2 glas ris motsvarar ca 3  1/2- 4 dl ris gärna av märket Mahmood Rice 1 msk salt  9 dl vatten 2-3 msk neutral olja  Gör såhär: Börja med att skölja riset för att få ut så mycket stärkelse som möjligt. När vattnet nästan är genomskinligt så betyder det att du har fått ut det mesta av stärkelsen.  Fyll då skålen med ljummet vatten och låt…

  • Grytor,  Pasta,  Vegetariskt

    Vegbullar i mustig tomatsås

    Recept för fyra port 500g Vegbullar/köttbullar  1/2 gullök  2 vitlöksklyftor  1/2 basilika kruka  400g krossade tomater  1 krm chili  3 msk olivolja  1 tsk socker Salt och peppar  Gör såhär:  Stek vegbullarna och lägg de åt sidan. I samma panna fräser du lök och chili i olivolja. Tillsätt sedan pressad vitlök och basilika blad, fräs på en stund innan du går i med krossade tomater.  Häll sedan i ca 1 dl pastavatten och socker.  Tillsätt vegbullarna. Låt såsen puttra i fem min sedan smakar du av med salt och peppar. Servera med spaghetti eller valfri pastasort. 

  • Grytor,  Vegetariskt

    Vegetarisk korvstroganoff smaksatt med dill

    Korvstroganoff är en stor favorit hemma hos oss och passar perfekt ifall man vill slänga ihop något gott utan att de ska ta tid. Denna rätten tog cirka 15 min att röra ihop.  Här använder jag vegetarisk falukorv men går minst lika bra att köra på vanlig falukorv.  Recept för fyra personer  350g vegetarisk falukorv 1 st gullök  5 dl växtbaserad grädde eller vanlig grädde  1/2 dl tomatpuré  1 msk dijonsenap  2 tsk ljus soja  1 kruka dill (kan uteslutas)  Salt och peppar  Gör såhär:  Börja med att finhacka löken och dela korven i önskad form. Fräs löken i en het panna med olja och smör. När löken blir glansig…

  • Grytor,  Vegetariskt

    Vegetarisk Fasulia

    Denna böngrytan är en stor favorit här hemma, riktigt god att servera den som den är tillsammans med basmatiris eller en bit bröd. 4 portioner  4 dl torkade vita bönor  1 grönsaksbuljongtärning(kött/kycklingbuljong går också bra) 5 skalade vitlöksklyftor 1/2 dl tomatpuré  1 tsk socker 3 msk olja  Salt och peppar  Gör såhär:   1. Börja med att blötlägga bönorna i en skål med vatten. Helst dagen innan tillagning. Koka upp bönorna, för varje dl bönor ska du ha 2 dl vatten. Under tiden bönorna kokar så fräser du tomatpurén tillsammans med olja i en panna på medelhög värme, när tomatpurén börjar färga av sig till oljan så tillsätter du de hela…

  • Grytor,  Vegetariskt

    Indisk Dhaal

    Denna indiska grytan påminner ganska mycket om den arabiska linsgrytan ”Marag adas” fast denna blev mycket godare. En riktig smakbomb och det bästa av allt är att den är helt vegansk men fortfarande fantastiskt god. Här kommer min version av Dhaal. 4 portioner 2 dl röda linser  1 gullök  2 vitlöksklyftor  1 grön chili (uteslut om du vill ha den mild) 2 morötter  2 kycklingbuljongstärningar eller grönsaksbuljong  1/2 dl tomatpure  400g kokosgrädde eller kokosmjölk 400g krossade tomater  1 tsk kanel 1 tsk kardemumma 1 tsk ingefära  1 tsk koriander  1 tsk spiskummin Olja  Salt och peppar Gör såhär: Börja med att hacka lök, vitlök, chili och morötter. Fräs på löken…