Kött,  Såser,  Svensk husmanskost

Pannbiff med karamelliserad lök

Det är ganska få rätter som slår saftiga hemmagjorda pannbiffar med en massa lök, gräddsås, rårörda lingon och pressgurka. 

Denna rätten är otroligt god och man kan inte mer än att bara älska den! 

Här kommer mitt recept på mina saftiga  pannbiffar som skapade succé igår kring matbordet. 

Recept för 4-6 port:

Pannbiffar: 

700g nötfärs 

2 gula lökar 

1 msk färsk finhackad persilja 

1 msk dijonsenap 

1/2 msk kalvfond (kan uteslutas) 

1 dl ströbröd + 1 dl mjölk 

2 ägg 

1/2 msk soja 

Salt och peppar 

Smör och olja till stekning 

Toppingen: 

4 st skivade lökar

Gör såhär: 

Börja med att finhacka löken och fräs den i olja och smör. När löken har mjuknat en aning stänger du av värmen och låter löken svalna. Lägg i alla ingredienser i en bunke, häll över den frästa löken och blanda väl tills alla ingredienser har fördelar sig jämnt. 

Gör ett stekprov innan du börjar forma färsen till biffar för att säkerställa att de inte behöver mera salt eller peppar. 

Därefter kan du börja forma biffarna, steka de fort i en stekpanna med olja och smör. När biffarna har fått en fin färg så lägger du de i en ugnssäker form och låter de köras i ugnen på 170 grader i ca 10-20 min beroende på biffarnas storlek. Spara matfettet som biffarna fått stekas i till gräddsåsen då det tillför mycket smak till såsen. 

Under tiden biffarna körs i ugnen kan du skiva lök och steka de i en stekpanna tills de fått en karamelliserad ton. Strö gärna med lite socker över löken för att få till en starkare karamelliserad smak. Smaka av med salt och peppar. 

Gräddsås: 

4 dl matlagningsgrädde

3 dl mjölk 

1 msk kalvfond eller 1 köttbuljongstärning utlöst i 2 dl kokhett vatten

1 tsk kinesisk soja 

1 msk majsstärkelse + 2 msk kallt vatten till redningen 

Salt och peppar 

Gör såhär:

Smöret som pannbiffarna har fått stekas i använder du till din gräddsås. 

Häll grädde och mjölk över stekskyn. Tillsätt kalvfond och låt såsen koka upp under omrörning. När såsen har kokat upp så smakar du av med soja och om du saknar mera kött smak så kan du tillsätta mera kalvfond. 

Smaka av med salt och peppar. Vill du ha såsen mer söt så kan du ha i 1 msk av de rårörda lingonen. 

Vill du ha såsen mera tjock så ska du nu tillsätta majsstärkelse redningen och låta såsen koka upp snabbt tills den har tjocknat. Sen är den redo att serveras. 

Rårörda lingon: 

250g frysta lingon 

1 dl strösocker 

Gör såhär: 

Blanda lingon tillsammans med socker i en skål. Blanda då och då tills alla sockerkristaller har smält. Servera efter ca 1h – 1 1/2 h. 

Pressgurka:

1 gurka 

1 dl ättika (12%) 

2 dl socker 

3 dl vatten 

1 lagerblad 

5 svartpepparkorn 

1/2 msk finhackad persilja 

Smaka av med salt 

Gör såhär:

 Skiva gurkan med hjälp av en mandolin eller en kniv i tunna skivor. Koka upp ättika, socker, vatten, lagerblad och svartpepparkorn. När vätskan har kokat upp så häller du den över gurkan, strör över persiljan och sätter något tungt över gurkan så att de pressas ner. Ställ inne i kylen. 

Efter ca 1h – 2h är gurkan färdig att servera. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.