• Fisk och skaldjur,  Såser,  Svensk husmanskost

    Citronstekt lax med haricots verts, kokt potatis och citron och dillsås

    Stekt lax är otroligt gott, jag älskar när laxen får en fin krispig yta, det bästa av allt är när den steks tillsammans med lite citron och en klick smör. Till laxen serverade jag en riktigt god och enkel citron och dillsås. Får du över rester från gårdagens middag är denna rätten perfekt att ha som matlåda eller varför inte göra om rätten till en gratäng istället? I med laxen i en ugnsform och häll över såsen och låt den gotta till sig i ugnen en stund och servera det tillsammans med hemmagjord potatismos.  Recept för fyra port:  4 st laxfiléer  2 st citroner  2,5 dl matgrädde 3 dl mjölk …

  • Grytor,  Kött,  Svensk husmanskost

    Biffstroganoff

    En av mina favorit grytor som jag lagar väldigt ofta hemma är Biffstroganoff. Denna rätten är så sjukt god, enkel att laga och det bästa av allt är att den inte kräver mycket tid. Det bästa med en Biffstroganoff är att du kan äta den mer till vardags men du kan även lyxa till helgen genom att byta ut biffen mot oxfilé, riktigt gott! Recept för fyra port: 400g lövbiff eller oxfilé 500g pasta  500g champinjoner  150-200g riven ost 1 gullök 3 vitlöksklyftor  1/3 kruka persilja  5 dl matgrädde  1 dl creme fraiche(frivilligt)  1/2 msk paprikapulver  1 tsk lökpulver  1 tsk vitlökspulver 2 tsk ljus soja 1 köttbuljongstärning   1 msk…

  • Kött,  Svensk husmanskost

    Biff Rydberg med pepparrotskräm

    Biff Rydberg är den lyxiga varianten av en klasssisk svensk Pyttipanna, här är de skurna i något större bitar och till de serverar man äggula en och en grymt god pepparrotskräm gjord på pepparrot, dijonsenap, färsk persilja, en skvätt citronsaft för fräschör och lite salt och peppar. Det bästa med denna rätten är att du lätt kan förvandla denna rätten till en irakisk Chilo Fray för att minska på matsvin, hur grymt? Recept för fyra port: 650g ryggbiff eller oxfile  8 st stora potatisar av fast sort 2-3 gula lökar beroende på storleken En knippe persilja  1 vitlöksklyfta Smör och olja till stekning Salt och peppar  Pepparrotskräm: 2,5 dl Creme…

  • Kött,  Såser,  Svensk husmanskost

    Pannbiff med karamelliserad lök

    Det är ganska få rätter som slår saftiga hemmagjorda pannbiffar med en massa lök, gräddsås, rårörda lingon och pressgurka.  Denna rätten är otroligt god och man kan inte mer än att bara älska den!  Här kommer mitt recept på mina saftiga  pannbiffar som skapade succé igår kring matbordet.  Recept för 4-6 port: Pannbiffar:  700g nötfärs  2 gula lökar  1 msk färsk finhackad persilja  1 msk dijonsenap  1/2 msk kalvfond (kan uteslutas)  1 dl ströbröd + 1 dl mjölk  2 ägg  1/2 msk soja  Salt och peppar  Smör och olja till stekning  Toppingen:  4 st skivade lökar Gör såhär:  Börja med att finhacka löken och fräs den i olja och smör. När…

  • Grytor,  Kyckling/fågel,  Pasta,  Såser,  Svensk husmanskost

    Pasta med ost och kalkonsås

    Idag körde jag på en kylskåpsrensning och då slängde jag ihop en otroligt god ost och kalkonsås som min familj älskade!  Det bästa med en sådan rätt är att den ofta lagas med få ingredienser, tog knappt 15 min att laga och trots det blev det supergott!  Recept för 4 port: 300g rökt kalkon eller korv  1 schalottenlök  3 dl matgrädde  3 dl mjölk 2 msk smör 1 msk vetemjöl  1 tsk vegeta 1/2 tsk umamikrydda (kan uteslutas) 1 tsk vitlökskrydda  2 dl riven ost  Salt och peppar  Gör såhär: Strimla kalkonen och finhacka löken, fräs sedan lök och kalkon i en varm panna med smör. När kalkonen har fått…

  • Grytor,  Kött,  Svensk husmanskost

    Lövbiffsgryta med vitlök och champinjoner

    Slängde ihop en otroligt god och enkel lövbiffsgryta. Denna grytan tog bokstavligt talat 20 min att tillaga och trots den korta tiden så blev den otroligt god och mustig.  Recept för 4 port:  450g lövbiff 10 st champinjoner  1 st gullök 2 vitlöksklyftor  1 tsk paprikapulver  1 tsk vitlökspulver  1 svampbuljongtärnings  1/2 tsk soja  1 tsk senap 15g basilika eller valfri ört 2 dl matgrädde 2 dl mjölk  1 msk majsstärkelse + 1/2 dl kallt vatten till redningen  Salt och peppar Gör såhär: Strimla lövbiffen, bryn sedan lövbiffen på hög värme i en stekpanna med olja. Häll lite lövbiff i taget för att inte kyla ner pannan. När lövbiffen har…