Såser
-
Citronstekt lax med haricots verts, kokt potatis och citron och dillsås
Stekt lax är otroligt gott, jag älskar när laxen får en fin krispig yta, det bästa av allt är när den steks tillsammans med lite citron och en klick smör. Till laxen serverade jag en riktigt god och enkel citron och dillsås. Får du över rester från gårdagens middag är denna rätten perfekt att ha som matlåda eller varför inte göra om rätten till en gratäng istället? I med laxen i en ugnsform och häll över såsen och låt den gotta till sig i ugnen en stund och servera det tillsammans med hemmagjord potatismos. Recept för fyra port: 4 st laxfiléer 2 st citroner 2,5 dl matgrädde 3 dl mjölk …
-
Pannbiff med karamelliserad lök
Det är ganska få rätter som slår saftiga hemmagjorda pannbiffar med en massa lök, gräddsås, rårörda lingon och pressgurka. Denna rätten är otroligt god och man kan inte mer än att bara älska den! Här kommer mitt recept på mina saftiga pannbiffar som skapade succé igår kring matbordet. Recept för 4-6 port: Pannbiffar: 700g nötfärs 2 gula lökar 1 msk färsk finhackad persilja 1 msk dijonsenap 1/2 msk kalvfond (kan uteslutas) 1 dl ströbröd + 1 dl mjölk 2 ägg 1/2 msk soja Salt och peppar Smör och olja till stekning Toppingen: 4 st skivade lökar Gör såhär: Börja med att finhacka löken och fräs den i olja och smör. När…
-
Pasta med ost och kalkonsås
Idag körde jag på en kylskåpsrensning och då slängde jag ihop en otroligt god ost och kalkonsås som min familj älskade! Det bästa med en sådan rätt är att den ofta lagas med få ingredienser, tog knappt 15 min att laga och trots det blev det supergott! Recept för 4 port: 300g rökt kalkon eller korv 1 schalottenlök 3 dl matgrädde 3 dl mjölk 2 msk smör 1 msk vetemjöl 1 tsk vegeta 1/2 tsk umamikrydda (kan uteslutas) 1 tsk vitlökskrydda 2 dl riven ost Salt och peppar Gör såhär: Strimla kalkonen och finhacka löken, fräs sedan lök och kalkon i en varm panna med smör. När kalkonen har fått…
-
Kuwaitisk Daqoos
Daqoos är en salsa som görs på tomat, chili och lite vitlök. Otroligt god och enkel, jag själv lagar den väldigt ofta till mina risrätter. Finns olika varianter av Daqoos men ursprungligen kommer Daqoos från Kuwait men görs överallt i Mellanöstern fast på olika sätt. Finns t ex en kall Daqoos som man mixar utan att tillaga och den äter man ofta i Saudiarabien. Men idag gör jag den Kuwaitiska versionen av Daqoos som man brukar äta till Machboos, Kabsa och många fler risrätter. Recept för 5 port: 2 st finhackade tomater 3 st stora pressade vitlöksklyftor 1/2 dl tomatpuré 1 tsk chili (kan uteslutas) 2 msk matolja 5-7 dl…
-
Vietnamesiska vårrullar med jordnötssås
Vietnamesiska vårrullar är bland de godaste jag vet, inte tidskrävande och så gott att doppa i jordnötssås. Häromdagen körde jag på en kylskåpsrensning och då tänkte jag varför inte göra vietnamesiska vårrullar? De gjorde succé, supergoda och kycklingmarinaden var helt perfekt. Här kommer mitt recept på vårrullarna. Recept för 8 vårrullar: 2 stora kycklingfiléer 8 runda rispapper 50g glasnudlar 3 st morötter 2 st vårlök 8 st romansallad Marinaden: 2 st vitlöksklyftor 1 tsk ingefära 1 msk ljus soja 1/2 msk sesamolja 1 tsk chili 1 tsk vitlökspulver 1 tsk socker Jordnötssås: 1/2 gullök 1 vitlöksklyfta 400g kokosmjölk 1 1/2 dl jordnötssmör 1 msk Sriracha eller sambal oelek 1 msk…
-
Rimmad torskrygg med ägg och persiljesås
Kommer ni ihåg skolans fisk med ägg och persiljesås? Här har ni det! Busenkel och supergod! Rimmad torskrygg: 4 st torskrygg 2 msk salt 2 1/2 tsk socker 5 1/2 dl vatten Salt och peppar Gör såhär: Blanda ihop vatten, salt och socker i en djupare form. Placera sedan torskryggen i formen och ställ sedan formen i kylskåpet i minst en timme. Vänd torsken då och då. Tillaga fisken i ugnen på 100 grader tills kärntemperaturen uppnår 56 grader. Ägg och persiljesås: 3 ägg 25g fryst persilja 3 dl vispgrädde 2 dl mjölk 25g smör 25g vetemjöl 2 fiskbuljongtärningar Salt och peppar Gör såhär: Koka äggen i ca 10 min…
-
Köttbullar med potatismos och gräddsås
Supersaftiga köttbullar med en fluffig potatismos och gräddsås gjord på skyn från köttbullarna. Recept för 4 port Köttbullarna 500g nötfärs 1/2 dl ströbröd 1/2 dl mjölk 1 tsk soja 1 lök 1 ägg 1 msk dijonsenap Smaka av med salt och peppar Gör såhär: Blanda ihop ströbröd, mjölk, ägg, dijonsenap och soja. Smaka av med salt och peppar. Finhacka löken och fräs löken i smör i en stekpanna tills den blir mjuk och glansig. När ströbrödet har svällt så häller du först i nötfärsen och sedan löken. Löken måste ha svalnat en aning så den inte riskerar att tillaga ägget som finns med i färsen. Rör ihop allt och glöm…
-
Omelett med krämig svampstuvning
Recept för 4 port 6 ägg10 champinjoner1 schalottenlök, finhackad2 krossade vitlöksklyftor4 dl grädde1 buljongtärning av helst svamp eller kyckling/grönsak.1 tsk mild paprika1 tsk chili1 tsk kinesisk soya1 msk vetemjölsmör och olja till stekningSalt och peppar Gör såhär: Svampstuvningen: Vispa ihop omelettsmeten och låt stå.Börjar med att fräsa vitlök, gå sedan i med svamp och lök. Fräs på medelhög värme tills nästan all vätska från svampen har försvunnit.Kör i kryddorna, smula ner buljongen och rör om.Strö sedan över vetemjöl och i med vispgrädde och soya.Smaka av med salt och peppar.När du fått den som du vill lägger du stuvningen på ena halvan av omeletten och viker över den andra sen är…
-
Indisk Raita
Indisk mat är känd för att vara rätt så kryddstark i smaken och då är det perfekt att ha en svalkande Raita för att balansera hettan. Jag skulle nog säga att Raita är den indiska versionen av grekisk Tzatziki. Recept för 6 port 4 dl grekisk eller turkisk yoghurt1 dl finhackad färsk mynta eller 1/2 dl torkad mynta1/2 gurka2 tsk torkad mynta3 tsk strösocker2 tsk garam masala1 tsk spiskummin1/2 dl vattensmaka av med salt Gör såhär: Finhacka gurkan i små tärningar Finhacka myntan Blanda ihop mynta och gurka i en skål Häll i resterande ingredienser och rör om till en jämn sås. Smaka av med salt. Servera din Raita välkyld…