• Såser

    Kuwaitisk Daqoos

    Daqoos är en salsa som görs på tomat, chili och lite vitlök. Otroligt god och enkel, jag själv lagar den väldigt ofta till mina risrätter. Finns olika varianter av Daqoos men ursprungligen kommer Daqoos från Kuwait men görs överallt i Mellanöstern fast på olika sätt. Finns t ex en kall Daqoos som man mixar utan att tillaga och den äter man ofta i Saudiarabien.  Men idag gör jag den Kuwaitiska versionen av Daqoos som man brukar äta till Machboos, Kabsa och många fler risrätter.  Recept för 5 port:  2 st finhackade tomater 3 st stora pressade vitlöksklyftor  1/2 dl tomatpuré  1 tsk chili (kan uteslutas) 2 msk matolja  5-7 dl…

  • Kyckling/fågel,  Såser

    Vietnamesiska vårrullar med jordnötssås

    Vietnamesiska vårrullar är bland de godaste jag vet, inte tidskrävande och så gott att doppa i jordnötssås. Häromdagen körde jag på en kylskåpsrensning och då tänkte jag varför inte göra vietnamesiska vårrullar? De gjorde succé, supergoda och kycklingmarinaden var helt perfekt. Här kommer mitt recept på vårrullarna.  Recept för 8 vårrullar:  2 stora kycklingfiléer  8 runda rispapper  50g glasnudlar 3 st morötter 2 st vårlök 8 st romansallad  Marinaden:  2 st vitlöksklyftor  1 tsk ingefära 1 msk ljus soja 1/2 msk sesamolja  1 tsk chili  1 tsk vitlökspulver  1 tsk socker Jordnötssås: 1/2 gullök  1 vitlöksklyfta  400g kokosmjölk 1 1/2 dl jordnötssmör  1 msk Sriracha eller sambal oelek  1 msk…

  • Fisk och skaldjur,  Såser

    Rimmad torskrygg med ägg och persiljesås

    Kommer ni ihåg skolans fisk med ägg och persiljesås? Här har ni det! Busenkel och supergod! Rimmad torskrygg: 4 st torskrygg 2 msk salt 2 1/2 tsk socker 5 1/2 dl vatten  Salt och peppar Gör såhär: Blanda ihop vatten, salt och socker i en djupare form.  Placera sedan torskryggen i formen och ställ sedan formen i kylskåpet i minst en timme. Vänd torsken då och då. Tillaga fisken i ugnen på 100 grader tills kärntemperaturen uppnår 56 grader.  Ägg och persiljesås: 3 ägg  25g fryst persilja  3 dl vispgrädde 2 dl mjölk 25g smör  25g vetemjöl  2 fiskbuljongtärningar Salt och peppar  Gör såhär: Koka äggen i ca 10 min…

  • Kött,  Såser

    Köttbullar med potatismos och gräddsås

    Supersaftiga köttbullar med en fluffig potatismos och gräddsås gjord på skyn från köttbullarna. Recept för 4 port Köttbullarna 500g nötfärs 1/2 dl ströbröd  1/2 dl mjölk  1 tsk soja 1 lök 1 ägg  1 msk dijonsenap Smaka av med salt och peppar  Gör såhär: Blanda ihop ströbröd, mjölk, ägg, dijonsenap och soja. Smaka av med salt och peppar.  Finhacka löken och fräs löken i smör i en stekpanna tills den blir mjuk och glansig.  När ströbrödet har svällt så häller du först i nötfärsen och sedan löken. Löken måste ha svalnat en aning så den inte riskerar att tillaga ägget som finns med i färsen.  Rör ihop allt och glöm…

  • Såser,  Vegetariskt

    Omelett med krämig svampstuvning

    Recept för 4 port 6 ägg10 champinjoner1 schalottenlök, finhackad2 krossade vitlöksklyftor4 dl grädde1 buljongtärning av helst svamp eller kyckling/grönsak.1 tsk mild paprika1 tsk chili1 tsk kinesisk soya1 msk vetemjölsmör och olja till stekningSalt och peppar Gör såhär: Svampstuvningen: Vispa ihop omelettsmeten och låt stå.Börjar med att fräsa vitlök, gå sedan i med svamp och lök. Fräs på medelhög värme tills nästan all vätska från svampen har försvunnit.Kör i kryddorna, smula ner buljongen och rör om.Strö sedan över vetemjöl och i med vispgrädde och soya.Smaka av med salt och peppar.När du fått den som du vill lägger du stuvningen på ena halvan av omeletten och viker över den andra sen är…

  • Såser,  Vegetariskt

    Indisk Raita

    Indisk mat är känd för att vara rätt så kryddstark i smaken och då är det perfekt att ha en svalkande Raita för att balansera hettan. Jag skulle nog säga att Raita är den indiska versionen av grekisk Tzatziki. Recept för 6 port 4 dl grekisk eller turkisk yoghurt1 dl finhackad färsk mynta eller 1/2 dl torkad mynta1/2 gurka2 tsk torkad mynta3 tsk strösocker2 tsk garam masala1 tsk spiskummin1/2 dl vattensmaka av med salt Gör såhär: Finhacka gurkan i små tärningar Finhacka myntan Blanda ihop mynta och gurka i en skål Häll i resterande ingredienser och rör om till en jämn sås. Smaka av med salt. Servera din Raita välkyld…