Kött,  Risrätter

Lobia Polo

Lobia Polo är en persisk risrätt som består av en mustig smakfylld köttfärsgryta med haricots verts som man sedan blandar ihop med halvkokt ris så får risblandningen tillagad på låg värme tills riset är klart. 

Älskar denna rätten och lagar den väldigt ofta hemma när jag är sugen på något riktigt gott som inte ska ta en evighet att laga.

Det går alldeles utmärkt att byta ut köttfärs mot grytbitar istället men då får man räkna med att tillagnings tiden kan ta lite längre tid. Vill ni så går det även att utesluta kött helt och göra rätten helt vegansk. 

 Lobia Polo är godast äta tillsammans med persisk Mast o khiar och Shirazi sallad eller med naturell yoghurt. 

Recept för fyra port:

4 dl basmatiris 

300g nötfärs

300g haricots verts

1 stor gullök 

2 vitlöksklyftor 

1/2 dl tomatpuré 

1 tsk paprikapulver 

2 tsk gurkmeja

2 lagerblad 

1 msk vegeta eller 1 grönsaksbuljong 

3-4 dl kokhett vatten

Salt och peppar

Gör såhär:

Börja med att skölja riset och låt de stå i blöt i minst 30 min. 

Under tiden riset är blötlagt så kan du börja med att göra köttfärssåsen. Börja med att fräsa finhackad lök i en gryta med olja och när löken börjat få en ljusbrun färg så ska köttfärsen gå i grytan på högsta värmen. När all vätska från köttfärsen har försvunnit i grytan så är det dags att gå i med riven vitlök, kryddor, grönsaksbuljong och tomatpuré. Det är viktigt att tomatpurén får fräsas på ordentligt i pannan innan man häller i vatten. 

När tomatpurén, vitlöken och alla kryddor har fått fräsas på en stund så är det dags att hälla över vatten och sänka värmen. Nu ska köttfärssåsen få puttra på medelhög värme i cirka 20-30 minuter.

När det har gått ca 20-30 min är det dags att gå i med Haricots verts, smaka av grytan med salt och peppar. 

Riset:

Koka riset i rikligt med vatten, salta vattnet och låt riset koka tills de är ca 75% färdigkokt.

Sila bort all vatten och lägg tillbaka lite av riset i grytan riset kokade i. Varva sedan ris och köttfärssåsen i en gryta och på med lock. Sedan ska riset få stå på låg värme tills den är helt färdigkokt.

När riset är färdigt är det dags att äta. Servera gärna tillsammans med Shirazi sallad och persisk Mast o khiar. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *