Kött,  Risrätter

Irakisk Qozi med lammlägg

Här kommer recept på en klassisk irakisk Qozi med riktigt saftiga lammlägg som fått koka sig möra i en härlig buljong. På min instagram hittar ni även en steg-för-steg video där jag visar hur jag tillagar Qozi, klicka HÄR för att komma till videon.

Recept för 4 port

4 lammlägg
6 dl ris
2 dl vermicelli
2 dl russin
2 dl skalad mandel
1 stor lök
3 köttbuljongstärningar
2 lagerblad
2 tsk kanel
4 kardemummakapslar
5 hela nejlikor
3 tsk gurkmeja

Gör såhär:

Börja med att skölja och blötlägga riset. Hacka löken och hetta upp olja i en gryta. Börja med att bryna lammläggen. Tillsätt sedan den hackade löken och rör om försiktigt. När lammläggen har fått en fin yta så går du i med kryddorna. Smula ner buljongen i grytan och häll sedan i kokhett vatten precis så det täcker över lammläggen. Köttet ska koka på låg värme i ca 2 – 3 timmar. När lammläggen är färdiga så lägger du de i en ugnssäker form och ringlar över rapsolja. Sätt ugnen på grilläge på 260 grader tills de får en fin yta.

Sila bort löken från buljongen och koka sedan ditt ris i samma buljong som du kokade lammläggen i. Buljongen ska precis täcka över riset. Riset ska koka tills nästan all vätska är borta. Sänk sedan värmen till 2an och lägg på lock.

Toppingen:

  1. Blötlägg russin och skalade mandlar i ca 20 min.
  2. Koka vermicellin tillsammans med 1 msk matolja tills vermicellin är färdigkokt.
  3. Sila bort vattnet från mandlarna och russinen och börja med att fritera mandlarna till de får en fin gyllenbrun färg.
  4. Stek russinen bara så att de blir mjuka.

När riset är färdigkokt så kan du lägga upp ris i ett fat, toppa med mandlar, russin, vermicelli och sist lammläggen. Garnera med finhackad persilja och avnjut din Qozi med en mustig gryta som t. ex irakisk Bamya eller Fasolia.

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *