Risrätter,  Vegetariskt

Bästa sättet att tillaga basmatiris på


(Inlägget är i samarbete med Mahmood Rice)

Här kommer enklaste och smidigaste sättet att göra fluffigt basmatiris på. 

Har även en utförlig steg för steg video på youtube där jag visar er hur jag gör. Klicka HÄR för att komma till videon.

Recept för fyra personer

2 glas ris motsvarar ca 3  1/2- 4 dl ris gärna av märket Mahmood Rice

1 msk salt 

9 dl vatten

2-3 msk neutral olja 

Gör såhär:

  1. Börja med att skölja riset för att få ut så mycket stärkelse som möjligt. När vattnet nästan är genomskinligt så betyder det att du har fått ut det mesta av stärkelsen. 
  2. Fyll då skålen med ljummet vatten och låt riset blötläggas i minst 30 min. 
  3. Innan tillagningen silar du bort vattnet och börjar med att koka upp ca 9 dl vatten. 
  4. När vattnet har börjat koka tillsätter du salt och riset. Låt riset koka upp och när det börjar stormkoka i kastrullen så sänker du värmen till 7an (av 9) och låter riset koka tills den är 75-80% färdigkokt. 
  5. När riset nästan är färdigkokt så silar du bort vattnet och låter all vatten rinna av ordentligt. 
  6. Häll tillbaka riset i kastrullen, gör små hål i riset, lägg på locket och sänk värmen till 3an.
  7. Låt riset tillagas nu, det brukar ta mellan 10-20 min. Under tiden kan du dra fram en torr stekpanna och värma oljan. Oljan ska vara riktigt varm innan du häller den över riset. 
  8. När oljan är riktigt varmt så häller du oljan över riset och blandar försiktigt så att riskornen inte går sönder. 

Servera gärna ditt fluffiga ris tillsammans med en mustig långkok. 

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.