• Risrätter,  Sallader,  Vegetariskt

    Havreris smaksatt med tomat och vitlök

    [Betalt samarbete med Frebaco Kvarn] Är det något jag älskar så är det snabb tillagade rätter. Ett tillbehör jag ofta tillagar till en god köttbit är havreris som fått puttra i en mustig tomatsås tills den är klar. Så sjukt gott och dessutom nyttigt.  Vill du så kan du byta ut havreris mot bulgur, råris eller vanligt ris. Recept för 4 port: 7 dl havreris  1/2 dl tomatpuré  2 vitlöksklyftor  2 st kycklingbuljongstärningar eller grönsaksbuljongtärning 3 msk neutral olja  Salt och peppar efter smak Gör såhär: Börja med att fräsa tomatpurén i oljan tills oljan fått en fin röd färg från tomatpurén. Tillsätt därefter pressad vitlök och fräs runt en…

  • Kyckling/fågel,  Risrätter

    Kuwaitisk Machboos

    [Innehåller betald marknadsföring för Karoon Rice] Machboos är en Kuwaitisk rätt som äts flitigts i Kuwait. Väldigt god, smakfull och en familjär rätt skulle jag nog kalla det då hela familjen samlas kring fatet och äter tillsammans ur fatet. Igår lagade jag denna risrätten till min familj och det uppskattades så mycket, otroligt goda smaker och bara att få sitta tillsammans och äta ur samma fat var en otroligt fin och speciell upplevelse.  Ingredienser för 4 port: 5 dl basmatiris (Jag använde märket Karoon) Buljongen: 1 hel kyckling 1 st stor gullök 1 chili (valfritt) 3 vitlöksklyftor  2 lagerblad  2 stjärnanis  6 hela kardemumma  1 kanelstång 1 torkad lime  1…

  • Kyckling/fågel,  Risrätter

    Basmatiris med Biryanitäcke

    Älskar du Biryani precis lika mycket som mig så kommer du definitivt att älska denna rätten, den är fantastiskt!  Denna rätten är riktigt god och kräver inte mycket tid alls så passar perfekt för oss som har barn och som vill laga något riktigt gott som inte kräver mycket tid. Recept för fyra port:  2st stora kycklingfiléer  1 stor lök  1 dl vermicelli  3 dl förkokta kikärtor  2 dl skalad mandel 1 dl mörk russin 2 vitlöksklyftor  1/2 tsk kanel 1 1/2 tsk sjukryddor  1 tsk gurkmeja 1 tsk paprikapulver  1/2 msk vegeta  Salt och peppar  Riset: 6 dl basmatiris 1 lagerblad  4 st kryddnejlika  4 st hela kardemumma  1…

  • Risrätter,  Vegetariskt

    Havreris smaksatt med tomat och vitlök

    Är det något jag älskar så är det snabb tillagade rätter. Ett tillbehör jag ofta tillagar till en god köttbit är havreris som fått puttra i en mustig tomatsås tills den är klar. Så sjukt gott och dessutom nyttigt.  Vill du så kan du byta ut havreris mot bulgur, råris eller vanligt ris. Recept för 4 port: 7 dl havreris  1/2 dl tomatpuré  2 vitlöksklyftor  2 st kycklingbuljongstärningar eller grönsaksbuljongtärning 3 msk neutral olja  Salt och peppar efter smak Gör såhär: Börja med att fräsa tomatpurén i oljan tills oljan fått en fin röd färg från tomatpurén. Tillsätt därefter pressad vitlök och fräs runt en stund innan du häller i…

  • Kyckling/fågel,  Risrätter

    Basmatiris med Biryanitäcke

    Sugen på Biryani men samtidigt orkar du inte med alla steg? Ingen fara, mina vänner låt mig presentera min supergoda och enkel tillagade snabb-Biryani. Supergod och snabb rätt som tog ca halva tiden än vad det brukar ta när jag tillagar vanlig klassisk Irakisk Biryani.   Jag serverade min supergoda Biryani tillsammans med en stark sås från Mellanösten som kallas för Daqoos. Recept på Daqoos finns här nedan.  Recept för ca 4 port:  3 medelstora kycklingfiléer  3 glas basmatiris  380g förkokta kikärtor  1 gullök  1 dl rostad vermicelli  1 1/2 dl russin  1 1/2 dl skalade mandlar  1 1/2 tsk sjukryddor  1 tsk gurkmeja  1 kanelstång  1 tsk kardemumma malen 2…

  • Risrätter,  Vegetariskt

    Bästa sättet att tillaga basmatiris på

    (Inlägget är i samarbete med Mahmood Rice) Här kommer enklaste och smidigaste sättet att göra fluffigt basmatiris på.  Har även en utförlig steg för steg video på youtube där jag visar er hur jag gör. Klicka HÄR för att komma till videon. Recept för fyra personer 2 glas ris motsvarar ca 3  1/2- 4 dl ris gärna av märket Mahmood Rice 1 msk salt  9 dl vatten 2-3 msk neutral olja  Gör såhär: Börja med att skölja riset för att få ut så mycket stärkelse som möjligt. När vattnet nästan är genomskinligt så betyder det att du har fått ut det mesta av stärkelsen.  Fyll då skålen med ljummet vatten och låt…

  • Kött,  Risrätter

    Mtabaq jizzar

    Mtabaq jizzar är en stor favorit hemma hos oss sedan många år tillbaka. Denna supergoda rätten tar mig tillbaka till min barndom då mamma stod i köket och lagade denna rätten. Den ljuvliga doften av Mtabaq Jizzar kunde man känna av vid trappuppgången till vår lägenheten, så fina minnen. Denna höstmåltiden görs i vanliga fall med endast morötter, kött och kryddigt ris men eftersom det är säsong på rotfrukter så valde jag att experimentera lite genom att blanda i både palsternacka och morötter, så himla gott. Här kommer recept på min version av denna rätten. På min instagram har jag gjort en steg-för-steg video och för att komma till videon kan…

  • Kyckling/fågel,  Risrätter

    Djojekebab med persisk saffransris och berberis

    I år blir det ingen resa till Iran så jag valde att ta Iran hem till mig. Djojekebab är saftiga kycklingspett som marineras i en härlig yoghurtsmarinad som man smaksätter med saffran och citron. En riktig klassiker! Ca fyra port Riset:  6 dl Basmatiris  1 1/2 dl berberis  1 1/2 msk salt 0,5g saffran utlöst i 1 dl hett vatten  5-7 krossade kardemummakapslar Gör såhär: Blötlägg riset i ca 30 minuter Blötlägg berberisen i ca 20 min Koka upp rikligt med vatten i en kastrull  Sila bort vattnet från riset och häll i riset i kastrullen med vatten. Strö över salt och kör i kardemumma kapslarna  Blanda och låt riset…

  • Kött,  Risrätter

    Irakisk Qozi med lammlägg

    Här kommer recept på en klassisk irakisk Qozi med riktigt saftiga lammlägg som fått koka sig möra i en härlig buljong. På min instagram hittar ni även en steg-för-steg video där jag visar hur jag tillagar Qozi, klicka HÄR för att komma till videon. Recept för 4 port 4 lammlägg6 dl ris2 dl vermicelli2 dl russin2 dl skalad mandel1 stor lök3 köttbuljongstärningar2 lagerblad2 tsk kanel4 kardemummakapslar5 hela nejlikor3 tsk gurkmeja Gör såhär: Börja med att skölja och blötlägga riset. Hacka löken och hetta upp olja i en gryta. Börja med att bryna lammläggen. Tillsätt sedan den hackade löken och rör om försiktigt. När lammläggen har fått en fin yta så…

  • Kött,  Risrätter

    Indisk Biryani

    5 portioner 600g högrev3 tomater6 vitlöksklyftor1 lök2 nävar färsk mynta3 dl rostad lök0,5 g saffran1 rejäl msk tomatpuré5 dl grekisk yoghurt2 msk riven ingefära1 chili1 citron2 msk garam masala1 tsk gurkmeja1 tsk kanel1 tsk koriander5 hela nejlika7 kardemummakapslar3 lagerblad2 köttbuljongstärningar Riset3 glas Mahmoud ris (eller annan sorts långkornigt ris)1 msk salt0,5 g saffran + 1 dl kokhett vatten Gör såhär Grytan: Putsa köttet och skär de i munstora bitar. Bryn högreven så den får fin färg och tillsätt därefter grovhackad lök. Fräs alltihop i ca 30 sek och sedan går du i med grovhackade tomater. Tillsätt kryddorna och fräs en stund på medelhög värme. Häll i tomatpuré och låt den…