Recept

Irakisk Dolma på mitt vis

Söker du på Irakisk Dolma recept så kan du förvänta dig hundratals olika recept. Det bästa med just Dolma är att man kan ha i det man själv tycker om och utesluta det man inte vill ha. Det är mycket enklare än vad man tror och så smidigt att ha hela middagen på bara en kastrull. Familjen älskade min dolma, och resterna som blev över blev bara ännu godare dagen efter.

Här kommer mitt recept som jag vet att många av mina följare har längtat efter. Perfekt nu när Ramadan har börjat närma sig.

Recept för ca 4 port: 

1 burk vinblad 

3 st stora lökar

3 stora potatisar 

1 påse frysta bondbönor 

Du kan även fylla andra grönsaker som t.ex

Zucchini, Aubergine, potatis eller använda  kålblad. 

Fyllningen: 

350g nötfärs

6 dl rundkornigt ris

2 st gullök 

1 grön paprika (frivilligt)

1 dl finhackad persilja 

1 dl finhackad mynta 

2 st tomater 

3 stora vitlöksklyftor 

1 citron (saften) 

1/2 dl tomatpuré

2 msk paprikapure 

1 tsk paprika pulver 

1 msk dolmakrydda 

2 tsk curry 

1 tsk gurkmeja 

1/2 tsk citronsyra 

2 tsk koriander 

1 msk vegeta 

1 1/2- 2 dl granatäppelsirap 

3 msk olivolja 

Tomatsåsen: 

1/2 dl tomatpuré 

1 vitlöksklyfta 

1/2 msk vegeta 

3 msk granatäppelsirap

1 msk olivolja 

5 dl vatten 

Salt och peppar 

Gör såhär: 

Ta bort skalet från löken som ska fyllas och skär ett snitt från roten ner. Koka sedan löken i ca 3 min på hög värme för att de ska vara enklare att fylla de senare.

Börja sedan med att fräsa på tomatpurén som ska användas till fyllningen och såsen. Fräs tomatpurén i en stekpanna med olja på medelhög värme tills oljan får en fin röd färg. Ställ åt sidan. 

Mixa alla grönsaker som finns med i fyllningen, pressa i citronsaft, häll i alla kryddor och all smaksättning, ris, nötfärs och olivolja. Sist så häller du i den frästa tomatpurén över fyllningen och blandar väl, smaka av med salt och peppar. 

Blanda ihop alla ingredienser till tomatsåsen i en skål och ställ skålen åt sidan. 

Skiva potatisen i tjockare skivor och placera potatisskivorna i botten av kastrullen och häll över bondbönorna. 

Börja sedan med att rulla vinblads dolmar, placera de tight bredvid varandra så att de inte ska öppnat under tillagningsprocessen. 

När du har rullat tillräckligt många vinbladsdolmar så fyller du resterande grönsaker och placerar de på toppen av kastrullen. Häll över tomatsåsen och ställ kastrullen i spisen först på hög värme så att det börjar koka sen så sänker du värmen så att dolman tillagas på låg värme i ca 2 timmar. 

Placera gärna en assiett på toppen av kastrullen, det gör så att dolman håller sig stängda bättre och att de inte öppnas lättare under tillagningsprocessen. 

Tips!

Du kan även ha revbensspjäll av lamm i botten av kastrullen, verkligen supergott!

Räkna dock med att tillagningstiden blir längre än 2h. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.