Kyckling/fågel,  Risrätter

Kuwaitisk Machboos

[Innehåller betald marknadsföring för Karoon Rice]

Machboos är en Kuwaitisk rätt som äts flitigts i Kuwait.

Väldigt god, smakfull och en familjär rätt skulle jag nog kalla det då hela familjen samlas kring fatet och äter tillsammans ur fatet.

Igår lagade jag denna risrätten till min familj och det uppskattades så mycket, otroligt goda smaker och bara att få sitta tillsammans och äta ur samma fat var en otroligt fin och speciell upplevelse. 

Ingredienser för 4 port:

5 dl basmatiris (Jag använde märket Karoon)

Buljongen:

1 hel kyckling

1 st stor gullök

1 chili (valfritt)

3 vitlöksklyftor 

2 lagerblad 

2 stjärnanis 

6 hela kardemumma 

1 kanelstång

1 torkad lime 

1 tsk gurkmeja 

1 tsk koriander

1g saffran 

Topping: 

2,5 dl kikärtshalvor (chana dahl eller hela kikärtor)

1 1/2 rödlök 

1 dl gul russin 

1 tsk malen torkad lime

1  tsk malen kardemumma 

1 tsk gurkmeja 

Gör såhär: 

Riset ska sköljas och blötläggas först av allt. 

Buljongen: Börja med att finhacka gullök, stek löken sedan i en kastrull tillsammans med alla kryddor förutom gurkmeja och saffran. När kryddorna börjar dofta gott så lägger du i kycklingen och rör runt försiktigt. Häll sedan i gurkmeja och vitlöken, rör om försiktigt tills kryddan fördelat sig jämnt. Gå i med kokhett vatten precis så det täcker över kycklingen. Låt kycklingen koka på låg värme (jag hade den på 4an av 9) i ca 1.5h. 

Häll saffran i ett litet glas och häll över 1 dl kokhett vatten och låt stå åt sidan. 

När kycklingen är färdigkokt så drar du upp den och lägger den på en ugnsplåt, penslar på halva mängden saffransvatten, avslutar med att ringla över olja och grillar kycklingen i ugnen på grilläge i ca 10 min eller tills kycklingen fått en fin yta. 

I buljongen som kycklingen fått koka i  kokar du riset. Buljongen ska precis täcka över riset, om det är mer buljong så kan du ta bort det för att det inte ska göra riset klibbigt. Låt riset koka tills all vatten sugits in i riset och när all vatten är borta så sänker du värmen, häller kikärtstoppingen på toppen av riset och låter risrätten gotta till sig på låg värme i ca 20-30 min. 

Toppingen: 

Börja med att skölja kikärtshalvorna, koka de sedan i kokhett vatten tills de är ca 75-80% färdigkokta. Ta bort skummet som bildas u toppen av kastrullen. 

Under tiden kikärtorna kokar så finhackar du rödlök och låter den svettas i pannan utan olja. Det är väldigt viktigt att du inte har olja i pannan utan löken ska gå i pannan på medelhög värme utan olja tills den karamelliseras. När all vätska från löken är borta så tillsätter du ca 1 msk vatten i pannan för att löken inte ska fastna och när löken har mjuknat en del och fått en jämn fin färg så kan du hälla över russinen och blanda, häll sedan i kikärtorna och rör om, i med ca 1 msk olja samt alla kryddor. Smaka av med salt och peppar när du är nöjd med smakerna så slår du över halva mängden av saffransvattnet. Ställ toppingen åt sidan. 

Vid servering tar du bort kikärtstoppingen och ställer åt sidan, häller riset på ett fat, toppar med kikärtstoppingen och kycklingen. Servera med en Kuwaitisk Daqoossås. 

 Recept på Kuwaitisk Daqoos hittar du HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *