
Hel kalkon i ugn
En festlig och lyxig måltid som passar perfekt till nyår, julbord eller varför inte lyxa till vardagen med att grilla en hel kalkon i ugnen, rostade rotfrukter, potatis och gräddsås gjord på skyn från kalkonen. Kan säga att ingenting blev kvar på fatet, så gott var det!
Recept för 6 personer:
350g rumstempererat smör
1 stor lök
3 apelsiner (juice och skal)
1 kruka timjan
1 liten knippe bladpersilja
1 kruka rosmarin
2 tsk torkad dragon
10 vitlöksklyftor
2 msk ljus soja
2 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
2 tsk paprikapulver
Salt och peppar
Tillbehör: Valfria rotfrukter och grönsaker. Jag hade i palsternacka, morötter, vårlök och champinjoner.
- Börja med att rensa kalkonen. Gnugga sedan kalkonen med saft och zest från en apelsin och låt den stå till nästa dag.
- Under tiden kalkonen drar till sig alla smaker kan du göra kryddsmöret för att spara mer tid. Hacka mer alla örter, pressa 5 vitlöksklyftor, pressa ner 1 apelsin (riv ner skalet också), i med lök och vitlökspulver och rör om tills allt blandas ihop jämnt. Plasta in kryddsmöret och ställ den inne i kylskåpet, dra fram cirka en timme innan du börjar så att den hinner bli rumstempererad.
- Nästa dag: torka kalkonen med hushållspapper. Börja med att smörja in kalkonen, lägg smör under skinnet på kalkonen för extra mycket smak.
- Fyll kalkonen med apelsinklyftor, lökklyftor , timjan, rosmarin och bladpersilja.
- Bind ihop benen på kalkonen med hjälp av ett snöre.
- Salta och peppra kalkonen och låt kalkonen köras i ugnen på 250 grader i ca 15 min eller tills den får en fin yta.
- När kalkonen har fått en fin yta så vänder du på den så att brösten ligger mot plåten, fyll plåten med 4 dl vatten och täck över med aluminiumfolie. Låt kalkonen tillagas i ugnen på 175 grader i 3-4 timmar eller tills kärntemperaturen uppnår 82 grader.
- Smält ner 50g smör och riv ner 2 vitlöksklyftor, i med soja och paprikapulver i en skål. Pensla på kalkonen efter varje 30 min under tillagningen.
- När kalkonen är färdig tillagad så tar du bort aluminiumfolien och vänder på kalkonen, ställ sedan tillbaka kalkonen i ugnen på 250 grader grilläge tills den får en fin yta.
- Sila skyn som blev kvar ifrån kalkonen och använd den till en gräddsås.
Gräddsås:
5 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
1 kycklingbuljongstärning
Skyn från kalkonen
1-2 tsk kinesisk soja
1 msk majsstärkelse utspätt i 2 msk kallt vatten
Gör såhär:
Koka upp gräddmjölken, smula ner buljongtärningen och rör ner skyn.
Låt såsen koka upp. Smaka sedan av med soja, salt och peppar.
I med redningen. Upplever du att såsen fortfarande är tunn så kan du ha i ytterligare 1 msk majsstärkelse + 2 msk kallt vatten.







2 kommentarer
Özge
Detta ska göras idag, ser super gott ut (dock min första gång) 😄
Foodbyzeinab
Men gud vad roligt! Tror att de kommer bli succé, stort lycka till och du lär fixa det galant😍