Kyckling/fågel

Hel kalkon i ugn

En festlig och lyxig måltid som passar perfekt till nyår, julbord eller varför inte lyxa till vardagen med att grilla en hel kalkon i ugnen, rostade rotfrukter, potatis och gräddsås gjord på skyn från kalkonen. Kan säga att ingenting blev kvar på fatet, så gott var det! 

Recept för 6 personer:

350g rumstempererat smör 

1 stor lök

3 apelsiner (juice och skal) 

1 kruka timjan

1 liten knippe bladpersilja 

1 kruka rosmarin 

2 tsk torkad dragon 

10 vitlöksklyftor 

2 msk ljus soja 

2 tsk vitlökspulver 

1 tsk lökpulver 

2 tsk paprikapulver 

Salt och peppar 

Tillbehör: Valfria rotfrukter och grönsaker. Jag hade i palsternacka, morötter, vårlök och champinjoner. 

  1. Börja med att rensa kalkonen. Gnugga sedan kalkonen med saft och zest från en apelsin och låt den stå till nästa dag. 
  2. Under tiden kalkonen drar till sig alla smaker kan du göra kryddsmöret för att spara mer tid. Hacka mer alla örter, pressa 5 vitlöksklyftor, pressa ner 1 apelsin (riv ner skalet också), i med lök och vitlökspulver och rör om tills allt blandas ihop jämnt. Plasta in kryddsmöret och ställ den inne i kylskåpet, dra fram cirka en timme innan du börjar så att den hinner bli rumstempererad.
  3. Nästa dag: torka kalkonen med hushållspapper. Börja med att smörja in kalkonen, lägg smör under skinnet på kalkonen för extra mycket smak. 
  4. Fyll kalkonen med apelsinklyftor, lökklyftor , timjan, rosmarin och bladpersilja. 
  5. Bind ihop benen på kalkonen med hjälp av ett snöre. 
  6. Salta och peppra kalkonen och låt kalkonen köras i ugnen på 250 grader i ca 15 min eller tills den får en fin yta. 
  7. När kalkonen har fått en fin yta så vänder du på den så att brösten ligger mot plåten, fyll plåten med 4 dl vatten och täck över med aluminiumfolie. Låt kalkonen tillagas i ugnen på 175 grader i 3-4 timmar eller tills kärntemperaturen uppnår 82 grader. 
  8. Smält ner 50g smör och riv ner 2 vitlöksklyftor, i med soja och paprikapulver i en skål. Pensla på kalkonen efter varje 30 min under tillagningen. 
  9. När kalkonen är färdig tillagad så tar du bort aluminiumfolien och vänder på kalkonen, ställ sedan tillbaka kalkonen i ugnen på 250 grader grilläge tills den får en fin yta.
  10. Sila skyn som blev kvar ifrån kalkonen och använd den till en gräddsås. 

Gräddsås:

5 dl matlagningsgrädde 

2 dl mjölk 

1 kycklingbuljongstärning

Skyn från kalkonen

1-2 tsk kinesisk soja 

1 msk majsstärkelse utspätt i 2 msk kallt vatten 

Gör såhär: 

Koka upp gräddmjölken, smula ner buljongtärningen och rör ner skyn. 

Låt såsen koka upp. Smaka sedan av med soja, salt och peppar. 

I med redningen. Upplever du att såsen fortfarande är tunn så kan du ha i ytterligare 1 msk majsstärkelse + 2 msk kallt vatten.  

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *