Kyckling/fågel,  Risrätter

Djojekebab med persisk saffransris och berberis

I år blir det ingen resa till Iran så jag valde att ta Iran hem till mig. Djojekebab är saftiga kycklingspett som marineras i en härlig yoghurtsmarinad som man smaksätter med saffran och citron. En riktig klassiker!

Ca fyra port

Riset: 

6 dl Basmatiris 

1 1/2 dl berberis 

1 1/2 msk salt

0,5g saffran utlöst i 1 dl hett vatten 

5-7 krossade kardemummakapslar

Gör såhär:

  1. Blötlägg riset i ca 30 minuter
  2. Blötlägg berberisen i ca 20 min
  3. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull 
  4. Sila bort vattnet från riset och häll i riset i kastrullen med vatten.
  5. Strö över salt och kör i kardemumma kapslarna 
  6. Blanda och låt riset koka upp i ca 10 min
  7. När riset nästan är färdigkokt men ändå har en kärna så silar du bort vattnet från riset och häller tillbaka riset i kastrullen 
  8. Sänk värmen och gör små hack i riset så att ångan fördelar sig jämnt. Stäng locket och låt riset tillagas under låg värme i ca 20 min. 
  9. Under tiden riset tillagas så silar du bort vattnet från berberisen och häller de i en panna med medelhög värme. Steker de lite fort och när riset är färdigkokt så kör du i ca 2 dl av riset ner i pannan med berberisen och ringlar över saffransvatten. 

Kycklingspett: 

700g kycklingfilé 

1 lök 

2 dl lättyoghurt (går att ersättas med grekisk eller turkisk yoghurt) 

1 msk mild paprikakrydda 

1/2 msk gurkmeja 

 1 citron (saften) 

0,5g saffran utlöst i 1/2 dl hett vatten 

1/2 msk olivolja 

Grillspett 

Salt och peppar 

Gör såhär: 

  1. Skiva löken grovt och häll de i en skål
  2. Hacka kycklingfilén i medelstora bitar och häll de över löken 
  3. I mer resterande ingredienser och blanda väl. 
  4. Låt marineringen stå i minst 40 min men gärna över natten för bäst smak 
  5. Trä spetten med kycklingen och löken 
  6. Lägg spetten i en ugnssäker form tillsammans med tomater och lökklyftor. Avsluta med att ringla över olivolja och flingsalt över tomaterna och löken. 
  7. Tillaga kycklingspetten i ugnen tillsammans med löken och tomaterna i ca 40 min på 180 grader. 

Tips! 

Servera gärna rätten tillsammans med persisk Shirazi sallad och Mast o Khiar som är en persisk yoghurtsås

7 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *