
Djojekebab med persisk saffransris och berberis
I år blir det ingen resa till Iran så jag valde att ta Iran hem till mig. Djojekebab är saftiga kycklingspett som marineras i en härlig yoghurtsmarinad som man smaksätter med saffran och citron. En riktig klassiker!
Ca fyra port
Riset:
6 dl Basmatiris
1 1/2 dl berberis
1 1/2 msk salt
0,5g saffran utlöst i 1 dl hett vatten
5-7 krossade kardemummakapslar
Gör såhär:
- Blötlägg riset i ca 30 minuter
- Blötlägg berberisen i ca 20 min
- Koka upp rikligt med vatten i en kastrull
- Sila bort vattnet från riset och häll i riset i kastrullen med vatten.
- Strö över salt och kör i kardemumma kapslarna
- Blanda och låt riset koka upp i ca 10 min
- När riset nästan är färdigkokt men ändå har en kärna så silar du bort vattnet från riset och häller tillbaka riset i kastrullen
- Sänk värmen och gör små hack i riset så att ångan fördelar sig jämnt. Stäng locket och låt riset tillagas under låg värme i ca 20 min.
- Under tiden riset tillagas så silar du bort vattnet från berberisen och häller de i en panna med medelhög värme. Steker de lite fort och när riset är färdigkokt så kör du i ca 2 dl av riset ner i pannan med berberisen och ringlar över saffransvatten.
Kycklingspett:
700g kycklingfilé
1 lök
2 dl lättyoghurt (går att ersättas med grekisk eller turkisk yoghurt)
1 msk mild paprikakrydda
1/2 msk gurkmeja
1 citron (saften)
0,5g saffran utlöst i 1/2 dl hett vatten
1/2 msk olivolja
Grillspett
Salt och peppar
Gör såhär:
- Skiva löken grovt och häll de i en skål
- Hacka kycklingfilén i medelstora bitar och häll de över löken
- I mer resterande ingredienser och blanda väl.
- Låt marineringen stå i minst 40 min men gärna över natten för bäst smak
- Trä spetten med kycklingen och löken
- Lägg spetten i en ugnssäker form tillsammans med tomater och lökklyftor. Avsluta med att ringla över olivolja och flingsalt över tomaterna och löken.
- Tillaga kycklingspetten i ugnen tillsammans med löken och tomaterna i ca 40 min på 180 grader.
Tips!
Servera gärna rätten tillsammans med persisk Shirazi sallad och Mast o Khiar som är en persisk yoghurtsås







7 kommentarer
Vanessa
Hej Zeinaab!
Hur många portioner är detta recept?
Foodbyzeinab
Hej min fina,
det är för ca 4 portioner
cheryle curcuru
Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!
cheryle curcuru
You made some nice points there. I looked on the internet for the subject matter and found most individuals will agree with your site.
kayıt bonusu veren casino siteleri
wow, awesome blog post.Much thanks again. Cool. Jay Begolli
filmi İzle
Thank you for your article.Thanks Again. Great. Elbert Sirrine
filmi izle
Awesome blog article.Much thanks again. Keep writing. Tony Belitz