
Syrisk Freekeh
Freekeh består av grön durum som soltorkas, rostas och gnuggas för att få sin goda karaktäristiska smak. Konsistensen påminner rätt mycket om en italiensk Risotto, supergott.
Recept för 4 port:
500g benfri högrev
4 dl grön durumvete
3 dl ärter
1 lök
1 kanelstång
1 tsk gurkmeja
2 lagerblad
5 kardemummakapslar
2 köttbuljongstärningar
2 dl skalade mandlar
Gör såhär:
- Börja med att rensa durumveten genom att plocka ut stenar.
- Skär högreven i önskad storlek och bryn sedan de i en gryta så att de får färg. Gå sedan i med skivad lök och kryddor. Smula ner buljongen och häll över kokhett vatten, låt sedan köttet koka på låg värme i ca 2.5h.
- Under tiden köttet kokar så rostar du mandlarna i ugnen tills de får en fin gyllenbrun färg.
- När köttet är färdigkokt så silar du bort kött, lök och kryddor. I buljongen som köttet fått koka i så kokar du durumveten.
- När durumveten är färdigkokt så blandar du i frysta ärter. Efter ca 5 min är det klart för att serveras.
- Konsistensen på Freekeh ska vara ungefär som en risotto. Servera riset i en tallrik, toppa med kött och mandlar och avnjut rätten med en svalkande mynta tzatziki.




