Kött

Syrisk Freekeh

Freekeh består av grön durum som soltorkas, rostas och gnuggas för att få sin goda karaktäristiska smak. Konsistensen påminner rätt mycket om en italiensk Risotto, supergott.

Recept för 4 port: 

500g benfri högrev 

4 dl grön durumvete 

3 dl ärter 

1 lök

1 kanelstång 

1 tsk gurkmeja

2 lagerblad

5 kardemummakapslar 

2 köttbuljongstärningar 

2 dl skalade mandlar

Gör såhär:

  1. Börja med att rensa durumveten genom att plocka ut stenar.
  2. Skär högreven i önskad storlek och bryn sedan de i en gryta så att de får färg. Gå sedan i med skivad lök och kryddor. Smula ner buljongen och häll över kokhett vatten, låt sedan köttet koka på låg värme  i ca 2.5h.
  3. Under tiden köttet kokar så rostar du mandlarna i ugnen tills de får en fin gyllenbrun färg. 
  4. När köttet är färdigkokt så silar du bort kött, lök och kryddor. I buljongen som köttet fått koka i så kokar du durumveten. 
  5. När durumveten är färdigkokt så blandar du i frysta ärter. Efter ca 5 min är det klart för att serveras. 
  6. Konsistensen på Freekeh ska vara ungefär som en risotto. Servera riset i en tallrik, toppa med kött och mandlar och avnjut rätten med en svalkande mynta tzatziki. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *