
Mtabaq jizzar
Mtabaq jizzar är en stor favorit hemma hos oss sedan många år tillbaka. Denna supergoda rätten tar mig tillbaka till min barndom då mamma stod i köket och lagade denna rätten. Den ljuvliga doften av Mtabaq Jizzar kunde man känna av vid trappuppgången till vår lägenheten, så fina minnen. Denna höstmåltiden görs i vanliga fall med endast morötter, kött och kryddigt ris men eftersom det är säsong på rotfrukter så valde jag att experimentera lite genom att blanda i både palsternacka och morötter, så himla gott. Här kommer recept på min version av denna rätten.
På min instagram har jag gjort en steg-för-steg video och för att komma till videon kan du klicka HÄR.
Recept för fyra personer:
3 glas långkornigt basmatiris
300g rostbiff eller ryggbiff
3 st stora morötter
2 st palsternacka
1 lök
3 vitlöksklyftor
35g fryst dill
1 tsk curry
1 tsk gurkmeja
1 tsk sju kryddor
1 kanelstång
2 msk allkrydda eller köttbuljong
Salt och peppar
Olja till stekning
Gör såhär:
- Börja med att skölja och blötlägga riset.
- Skala och hacka morötterna och palsternackan i medelstora kuber.
- Finhacka lök och vitlök, skär köttet i medelstora bitar.
- Börja med att bryna köttet i en panna tillsammans med olja.
- När köttet har fått en fin yta så tillsätter du den finhackade löken och fräser tills löken har mjuknat en aning. Därefter häller du i rotfrukterna.
- Fräs alltihop i ca 3 min på medelhög värme därefter häller du i vitlök och kryddorna. Fräs på de i ca 2 min.
- I slutet sänker du värmen på plattan och vänder i dillen bara så att den blandas i.
- Riset: Börja med att koka riset al dente (80% klar), när riset är 80% färdigkokt så silar du bort vattnet ifrån riset och häller tillbaka riset i kastrullen.
- Häll över kött och rotfruktsblandningen och gör små hål i riset med en sked så att ångan fördelas jämnt över riset. Stäng locket och sänk värmen till 2an (av 9).
- När riset är färdigkokt så blandar du ihop allting och sen kan du servera risrätten med turkisk yoghurt och en kall fräsch sallad.

