
Köttbullar med potatismos och gräddsås
Supersaftiga köttbullar med en fluffig potatismos och gräddsås gjord på skyn från köttbullarna.
Recept för 4 port
Köttbullarna
500g nötfärs
1/2 dl ströbröd
1/2 dl mjölk
1 tsk soja
1 lök
1 ägg
1 msk dijonsenap
Smaka av med salt och peppar
Gör såhär:
- Blanda ihop ströbröd, mjölk, ägg, dijonsenap och soja. Smaka av med salt och peppar.
- Finhacka löken och fräs löken i smör i en stekpanna tills den blir mjuk och glansig.
- När ströbrödet har svällt så häller du först i nötfärsen och sedan löken. Löken måste ha svalnat en aning så den inte riskerar att tillaga ägget som finns med i färsen.
- Rör ihop allt och glöm inte att provsteka en köttbulle först innan du börjar rulla för att se ifall de saknas mer salt eller peppar.
- Rulla ihop färsen till små bollar i en tallrik som du har penslat med matolja och en skvätt vatten. Jag penslar alltid min tallrik med olja och vatten för att köttbullarna lätt ska lossna ifrån tallriken vid stekning.
- Hetta upp en panna med smör och olja. Börja stek dina köttbullar på medelhög värme tills de är helt genomstekta.
Potatismos
1 Kg potatis av mjölig sort
2 dl vispgrädde
1 1/2 – 2 dl mjölk
50g smör
Smaka av med salt, peppar och muskotnöt.
Gör såhär:
- Skala potatisen
- Koka potatisen tills den är färdig
- När potatisen är färdigkokt så lägger du de i en skål och vispar tills potatisen har krossats lite.
- Värm grädde, mjölk och smör i en kastrull
- Spä med lite av gräddmjölken under tiden du vispar
- Vispa till en fluffig och len puré.
- Smaka av med salt, peppar och muskot
Gräddsås
5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 köttbuljongstärningar
2 tsk kinesisk soja
1 msk majsstärkelse + 1/2 dl kallt vatten
Smaka av med salt och peppar
Gör såhär:
- När du har stekt färdigt köttbullarna så sparar du matfettet som blev över i stekpannan.
- Häll i mjölk och grädde och låt de koka upp under omrörning.
- Smula ner köttbuljongen i gräddmjölken och vispa så att de inte bildas klumpar i såsen.
- I med sojan och rör om
- Om du vill ha såsen tjockare så kan du nu hälla i majsenaredningen och låta såsen koka upp under omrörning tills den har tjocknat.
- När såsen har tjocknat så sänker du värmen och smakar av såsen med salt och peppar.
Rårörda lingon
300g frysta lingon
1 dl strösocker
Gör såhär:
Blanda ihop lingon tillsammans med sockret i en skål. Rör om då och då tills sockret smälter.
Pressgurka
1 gurka
3 msk 12% ättika
3 msk socker
1 1/2 dl vatten
1/2 dl finhackad persilja
Smaka av med salt och peppar
Gör såhär:
- Förberedd en skål med ättika, socker och vatten
- Skiva gurkan tunt eller använd en mandolin
- Lägg i den skivade gurkan i skålen med ättikslagen
- Blanda, smaka av med salt och peppar.
- Avsluta med finhackad persilja.








6 kommentarer
Emilia
SÅÅÅ GOTT!!
Foodbyzeinab
Eller hur!😍
Minela bosniak
😮 vad gott!
Foodbyzeinab
Tusen tack fina du <3
Aisha
Vilken dijonsenap använder du? De endda jag hitta är med vitvin 🙁
Foodbyzeinab
Hej fina, jag använder mig utav den vanliga glasburken med svart lock. Den innehåller vitvinsvinäger och det är inte detsamma som vitvin ❤️