Kött,  Såser

Köttbullar med potatismos och gräddsås

Supersaftiga köttbullar med en fluffig potatismos och gräddsås gjord på skyn från köttbullarna.

Recept för 4 port

Köttbullarna

500g nötfärs

1/2 dl ströbröd 

1/2 dl mjölk 

1 tsk soja

1 lök

1 ägg 

1 msk dijonsenap

Smaka av med salt och peppar 

Gör såhär:

  1. Blanda ihop ströbröd, mjölk, ägg, dijonsenap och soja. Smaka av med salt och peppar. 
  2. Finhacka löken och fräs löken i smör i en stekpanna tills den blir mjuk och glansig. 
  3. När ströbrödet har svällt så häller du först i nötfärsen och sedan löken. Löken måste ha svalnat en aning så den inte riskerar att tillaga ägget som finns med i färsen. 
  4. Rör ihop allt och glöm inte att provsteka en köttbulle först innan du börjar rulla för att se ifall de saknas mer salt eller peppar.
  5. Rulla ihop färsen till små bollar i en tallrik som du har penslat med matolja och en skvätt vatten. Jag penslar alltid min tallrik med olja och vatten för att köttbullarna lätt ska lossna ifrån tallriken vid stekning. 
  6. Hetta upp en panna med smör och olja. Börja stek dina köttbullar på medelhög värme tills de är helt genomstekta.

Potatismos

1 Kg potatis av mjölig sort

2 dl vispgrädde

1 1/2 – 2 dl mjölk 

50g smör 

Smaka av med salt, peppar och muskotnöt.

Gör såhär:

  1. Skala potatisen 
  2. Koka potatisen tills den är färdig
  3. När potatisen är färdigkokt så lägger du de i en skål och vispar tills potatisen har krossats lite. 
  4. Värm grädde, mjölk och smör i en kastrull 
  5. Spä med lite av gräddmjölken under tiden du vispar
  6. Vispa till en fluffig och len puré. 
  7. Smaka av med salt, peppar och muskot 

Gräddsås

5 dl vispgrädde 

1 dl mjölk

2 köttbuljongstärningar 

2 tsk kinesisk soja

1 msk majsstärkelse + 1/2 dl kallt vatten 

Smaka av med salt och peppar 

Gör såhär:

  1. När du har stekt färdigt köttbullarna så sparar du matfettet som blev över i stekpannan. 
  2. Häll i mjölk och grädde och låt de koka upp under omrörning.
  3. Smula ner köttbuljongen i gräddmjölken och vispa så att de inte bildas klumpar i såsen. 
  4. I med sojan och rör om
  5. Om du vill ha såsen tjockare så kan du nu hälla i majsenaredningen och låta såsen koka upp under omrörning tills den har tjocknat. 
  6. När såsen har tjocknat så sänker du värmen och smakar av såsen med salt och peppar. 

Rårörda lingon

300g frysta lingon 

1 dl strösocker 

Gör såhär:

Blanda ihop lingon tillsammans med sockret i en skål. Rör om då och då tills sockret smälter. 

Pressgurka 

1 gurka 

3 msk 12% ättika 

3 msk socker 

1 1/2 dl vatten 

1/2 dl finhackad persilja 

Smaka av med salt och peppar 

Gör såhär:

  1. Förberedd en skål med ättika, socker och vatten 
  2. Skiva gurkan tunt eller använd en mandolin 
  3. Lägg i den skivade gurkan i skålen med ättikslagen 
  4. Blanda, smaka av med salt och peppar. 
  5. Avsluta med finhackad persilja.

6 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *