• Kött,  Vegetariskt

    Afghansk Mantu

    [Betalt samarbete med Peas of Heaven] Mantu är en väldig god och populär Afghansk rätt som består av degknutar som påminner ganska mycket om Asiatiska Dumplings men dessa toppar man med en härlig yoghurtsås och en sås på tomater och kikärtshalvor. Här kommer mitt recept på Mantu och detta receptet är helt veganskt. Det går alldeles utmärkt att byta ut färsen mot vanlig nötfärs och vanlig turkisk yoghurt. Recept för fyra portioner:  1 1/2 paket dumplingsdeg (finns att köpa hus asiatiska livsmedelsbutiker)  Kikärtssåsen: 1 1/2 dl Chana dahl (kikärtshalvor)  1 stor vitlöksklyfta eller två små  1 tsk torkad koriander 1/2 tsk mild paprikakrydda  1/2 tsk gurkmeja 4 msk tomatpuré  6…

  • Grytor,  Kött,  Svensk husmanskost

    Lövbiffsgryta med vitlök och champinjoner

    Slängde ihop en otroligt god och enkel lövbiffsgryta. Denna grytan tog bokstavligt talat 20 min att tillaga och trots den korta tiden så blev den otroligt god och mustig.  Recept för 4 port:  450g lövbiff 10 st champinjoner  1 st gullök 2 vitlöksklyftor  1 tsk paprikapulver  1 tsk vitlökspulver  1 svampbuljongtärnings  1/2 tsk soja  1 tsk senap 15g basilika eller valfri ört 2 dl matgrädde 2 dl mjölk  1 msk majsstärkelse + 1/2 dl kallt vatten till redningen  Salt och peppar Gör såhär: Strimla lövbiffen, bryn sedan lövbiffen på hög värme i en stekpanna med olja. Häll lite lövbiff i taget för att inte kyla ner pannan. När lövbiffen har…

  • Kött

    Syrisk Freekeh

    Freekeh består av grön durum som soltorkas, rostas och gnuggas för att få sin goda karaktäristiska smak. Konsistensen påminner rätt mycket om en italiensk Risotto, supergott. Recept för 4 port:  500g benfri högrev  4 dl grön durumvete  3 dl ärter  1 lök 1 kanelstång  1 tsk gurkmeja 2 lagerblad 5 kardemummakapslar  2 köttbuljongstärningar  2 dl skalade mandlar Gör såhär: Börja med att rensa durumveten genom att plocka ut stenar. Skär högreven i önskad storlek och bryn sedan de i en gryta så att de får färg. Gå sedan i med skivad lök och kryddor. Smula ner buljongen och häll över kokhett vatten, låt sedan köttet koka på låg värme  i ca…

  • Kött,  Kyckling/fågel,  Vegetariskt

    Sosis Bandari

    Sosis bandari är den persiska versionen av en svensk Pyttipanna kan man säga, men här tillsätter man tomatpuré bland annat och den äts med bröd.  Här kommer min version av Sosis Bandari, den är sjukt god, enkel och kan ätas när som helst under dagen. Lite pressad citron över, färska grönsaker så är man hemma.  Vill du göra Sosis Bandari helt vegansk så går det bra att utesluta korven eller byta ut den mot veggiekorv. Recept för 4 personer: 450g kycklingkorv alternativt 450g falukorv  1 stor lök 5 st medelstora potatisar  7 st champinjoner  2 vitlöksklyftor  1/2 dl tomatpuré  1 tsk gurkmeja  1 tsk paprikapulver  1/2 tsk chili (går att…

  • Förrätt
    Kött

    Irakisk Boreg

    Boreg är den Irakiska versionen av Asiatiska vårrullar, en riktig smakbomb. Krispiga, smakfulla och riktigt goda vårrullar. Mamma brukade ofta rulla Boreg när jag var yngre, vi brukade ha de som tillbehör vid middagsbordet men ibland räckte det med Boreg, lite grönsaker och inlagda rotfrukter, då var man hemma.  Det går alldeles utmärkt att frysa in de sen är det bara att ta ut de ur frysen och fritera när man är sugen på något gott.  Recept för cirka 35 st: Vårrulledeg från märket Spring Home (finns i orientaliska/asiatiska livsmedelsbutiker)  500g nötfärs  1 1/2 gullök  1 knippe bladpersilja  1 vitlöksklyfta 2 tsk gurkmeja  1 tsk curry  1/2 tsk malen kanel …

  • Kött

    Bamya på Irakiskt vis

    Åker du till Irak kommer du definitivt hitta Bamya bland alla rätter på matbordet, en riktig klassiker. Man kan tillaga Bamya på många olika sätt men handen på hjärtat, jag tycker mitt sätt är den bästa (hittills). Förut tyckte jag att mammas var jättegod men nu tycker jag att min Bamya är snäppet bättre. Får man säga så?  Hur som helst här kommer mitt recept på min supergoda Bamya.  Recept för 4 port: 400g högrev  400g okra 1 lök  1/2 dl tomatpuré  7 vitlöksklyftor  2 lagerblad  3 kardemumma kapslar  2 köttbuljongstärningar  1 tsk gurkmeja Rapsolja En nypa socker  Salt och peppar  Gör såhär: Grovhacka löken, skala vitlöken och dela köttet…

  • Kött,  Kyckling/fågel

    Chilo fray

    Chilo fray är en irakisk röra som görs på bl. a biff i små tärningar, finhackad lök och potatisar som är skurna i tärningar. Denna rätten tillagade man mycket under de brittiska kolonitiderna i Irak och ska egentligen heta ”stirr and fry”. Denna otroligt goda röran kan påminna lite om en svensk Pyttipanna Men skillnaden är att här tillsätter man tomatpuré och persilja. Här visar jag hur jag gör min variant av Chilo fray och det är så mamma också brukade laga den till mig som barn. Häng med till min barndom! Recept för fyra port.  300g falukorv/rostbiff eller ryggbiff  1 1/2 gullök  5 st medelstora potatisar gärna av fast…

  • Kött,  Risrätter

    Mtabaq jizzar

    Mtabaq jizzar är en stor favorit hemma hos oss sedan många år tillbaka. Denna supergoda rätten tar mig tillbaka till min barndom då mamma stod i köket och lagade denna rätten. Den ljuvliga doften av Mtabaq Jizzar kunde man känna av vid trappuppgången till vår lägenheten, så fina minnen. Denna höstmåltiden görs i vanliga fall med endast morötter, kött och kryddigt ris men eftersom det är säsong på rotfrukter så valde jag att experimentera lite genom att blanda i både palsternacka och morötter, så himla gott. Här kommer recept på min version av denna rätten. På min instagram har jag gjort en steg-för-steg video och för att komma till videon kan…

  • Gratänger,  Kött,  Pasta

    Biffstroganoffs gratäng

    Är du lika förtjust i Biffstroganoff och Korvstroganoff som mig? Då är denna gratängen ett måste. Denna gratängen älskas av både stora som små och är så enkel att slänga ihop. Vill du se hur jag tillagade denna rätten steg för steg så kan du klicka HÄR för att komma till videon. 4 portioner  350g lövbiff 500g pasta  500g champinjoner  150-200g riven ost 1 gullök 3 vitlöksklyftor  1/3 kruka persilja  5 dl matgrädde  1 dl creme fraiche(frivilligt)  1/2 msk paprikapulver  1 tsk lökpulver  1 tsk vitlökspulver 2 tsk ljus soja 1 köttbuljongstärning   1 msk dijonsenap  1 dl tomatpuré  Gör såhär: Strimla lövbiffen, hacka lök, skiva champinjonerna, pressa vitlöken och finhacka persiljan. …

  • Grytor,  Kött

    Ghorme Sabzi

    En fantastiskt god örtgryta som kommer ursprungligen ifrån Iran, man kan inte mer än att bara älska denna grytan. Jag använder mig utav mammas recept och alla som smakat mammas Sabzi vet vilken fantastisk Sabzi hon kan laga.  Recept för 6 port: 700g benfri högrev  1,2 kg hackad spenat (fryst)  140g fryst dill 140g fryst koriander  1/2 purjolök  3 dl finhackad persilja  1/2 påse Ghorme Sabzi grytblandning av märket Famous  3 torkade lime  3 konservburkar kidneybönor  2 stora msk tomatpure  1 lagerblad  2 köttbuljongstärning  2 tsk gurkmeja  5 st kardemummakapslar  1 gullök Rapsolja till stekning Salt  Gör såhär:  Blötlägg Famous grytblandning och börja med att finhacka purjolök och persilja  Grovhacka…