Kött
-
Lobia Polo
Lobia Polo är en persisk risrätt som består av en mustig smakfylld köttfärsgryta med haricots verts som man sedan blandar ihop med halvkokt ris så får risblandningen tillagad på låg värme tills riset är klart. Älskar denna rätten och lagar den väldigt ofta hemma när jag är sugen på något riktigt gott som inte ska ta en evighet att laga. Det går alldeles utmärkt att byta ut köttfärs mot grytbitar istället men då får man räkna med att tillagnings tiden kan ta lite längre tid. Vill ni så går det även att utesluta kött helt och göra rätten helt vegansk. Lobia Polo är godast äta tillsammans med persisk Mast o…
-
Krämig Lasagne
Om det skulle finnas en rätt jag skulle kunnat tänka mig äta sju dagar i veckan så är det definitivt Lasagne. Lasagne kan göras på många olika vis så enligt mig finns det inget rätt eller fel utan man har i det man tycker om. Här kommer recept på min berömda Lasagne, jag hoppas ni tycker om receptet. Recept för ca 4 port: 1 pkt lasagneplattor Bechamelsås: 4 msk smör 4-5 msk vetemjöl 1L mjölk 2 dl valfri sort av riven ost 2 krm muskotnöt Salt och peppar Köttfärssås: 400g köttfärs 2 gula lökar 3 vitlöksklyftor 6 st stora champinjoner 1 paprika (valfri sort) 1 msk oregano 2 msk färsk…
-
Lobia Bel lahme
Lobia Bel lahme är en libanesisk gryta som består av kött som fått koka i en mustig tomatsås och mot slutet har man i gröna bönor. Supergod rätt som kan både serveras tillsammans med ris eller med nybakat bröd. Recept för fyra port. 400g högrev/grytbitar 400g haricotverts 1 dl tomatpuré 2 st lök 3 vitlöksklyftor 1 tsk paprikapulver 1 tsk gurkmeja 1 tsk sjukryddor 3 st lagerblad 2 st köttbuljongstärningar 1 kanelstång En nypa socker 7-10 dl vatten (beroende på hur tjock du vill ha grytan) Salt och peppar Gör såhär: Börja med att koka upp högreven i en kastrull med vatten tillsammans med 1 halverad lök, 2 st lagerblad…
-
Irakisk Fasulia
Denna böngrytan är en stor favorit här hemma, riktigt god att servera den som den är tillsammans med saffransris eller en bit bröd. Jag brukar ofta laga min Fasulia helt vegansk men denna gången adderade jag högrev i grytan, otroligt gott! Recept på vegansk Fasulia hittar ni HÄR Recept för fyra port: 300g grytbitar av nöt eller lamm 3 dl torkade vita bönor 1 st köttbuljongstärning (eller grönsaksbuljong) 7 skalade vitlöksklyftor 1 gullök 1/2 dl tomatpuré 1 lagerblad 1 tsk gurkmeja 3 kardemummakapslar En nypa socker Olja till stekning Salt och peppar Gör såhär: 1. Börja med att blötlägga bönorna i en skål med vatten. Helst dagen innan tillagning. Bryn grytbitarna…
-
Biffstroganoff
En av mina favorit grytor som jag lagar väldigt ofta hemma är Biffstroganoff. Denna rätten är så sjukt god, enkel att laga och det bästa av allt är att den inte kräver mycket tid. Det bästa med en Biffstroganoff är att du kan äta den mer till vardags men du kan även lyxa till helgen genom att byta ut biffen mot oxfilé, riktigt gott! Recept för fyra port: 400g lövbiff eller oxfilé 500g pasta 500g champinjoner 150-200g riven ost 1 gullök 3 vitlöksklyftor 1/3 kruka persilja 5 dl matgrädde 1 dl creme fraiche(frivilligt) 1/2 msk paprikapulver 1 tsk lökpulver 1 tsk vitlökspulver 2 tsk ljus soja 1 köttbuljongstärning 1 msk…
-
Biff Rydberg med pepparrotskräm
Biff Rydberg är den lyxiga varianten av en klasssisk svensk Pyttipanna, här är de skurna i något större bitar och till de serverar man äggula en och en grymt god pepparrotskräm gjord på pepparrot, dijonsenap, färsk persilja, en skvätt citronsaft för fräschör och lite salt och peppar. Det bästa med denna rätten är att du lätt kan förvandla denna rätten till en irakisk Chilo Fray för att minska på matsvin, hur grymt? Recept för fyra port: 650g ryggbiff eller oxfile 8 st stora potatisar av fast sort 2-3 gula lökar beroende på storleken En knippe persilja 1 vitlöksklyfta Smör och olja till stekning Salt och peppar Pepparrotskräm: 2,5 dl Creme…
-
Pannbiff med karamelliserad lök
Det är ganska få rätter som slår saftiga hemmagjorda pannbiffar med en massa lök, gräddsås, rårörda lingon och pressgurka. Denna rätten är otroligt god och man kan inte mer än att bara älska den! Här kommer mitt recept på mina saftiga pannbiffar som skapade succé igår kring matbordet. Recept för 4-6 port: Pannbiffar: 700g nötfärs 2 gula lökar 1 msk färsk finhackad persilja 1 msk dijonsenap 1/2 msk kalvfond (kan uteslutas) 1 dl ströbröd + 1 dl mjölk 2 ägg 1/2 msk soja Salt och peppar Smör och olja till stekning Toppingen: 4 st skivade lökar Gör såhär: Börja med att finhacka löken och fräs den i olja och smör. När…
-
Afghansk Mantu
[Betalt samarbete med Peas of Heaven] Mantu är en väldig god och populär Afghansk rätt som består av degknutar som påminner ganska mycket om Asiatiska Dumplings men dessa toppar man med en härlig yoghurtsås och en sås på tomater och kikärtshalvor. Här kommer mitt recept på Mantu och detta receptet är helt veganskt. Det går alldeles utmärkt att byta ut färsen mot vanlig nötfärs och vanlig turkisk yoghurt. Recept för fyra portioner: 1 1/2 paket dumplingsdeg (finns att köpa hus asiatiska livsmedelsbutiker) Kikärtssåsen: 1 1/2 dl Chana dahl (kikärtshalvor) 1 stor vitlöksklyfta eller två små 1 tsk torkad koriander 1/2 tsk mild paprikakrydda 1/2 tsk gurkmeja 4 msk tomatpuré 6…
-
Lövbiffsgryta med vitlök och champinjoner
Slängde ihop en otroligt god och enkel lövbiffsgryta. Denna grytan tog bokstavligt talat 20 min att tillaga och trots den korta tiden så blev den otroligt god och mustig. Recept för 4 port: 450g lövbiff 10 st champinjoner 1 st gullök 2 vitlöksklyftor 1 tsk paprikapulver 1 tsk vitlökspulver 1 svampbuljongtärnings 1/2 tsk soja 1 tsk senap 15g basilika eller valfri ört 2 dl matgrädde 2 dl mjölk 1 msk majsstärkelse + 1/2 dl kallt vatten till redningen Salt och peppar Gör såhär: Strimla lövbiffen, bryn sedan lövbiffen på hög värme i en stekpanna med olja. Häll lite lövbiff i taget för att inte kyla ner pannan. När lövbiffen har…
-
Syrisk Freekeh
Freekeh består av grön durum som soltorkas, rostas och gnuggas för att få sin goda karaktäristiska smak. Konsistensen påminner rätt mycket om en italiensk Risotto, supergott. Recept för 4 port: 500g benfri högrev 4 dl grön durumvete 3 dl ärter 1 lök 1 kanelstång 1 tsk gurkmeja 2 lagerblad 5 kardemummakapslar 2 köttbuljongstärningar 2 dl skalade mandlar Gör såhär: Börja med att rensa durumveten genom att plocka ut stenar. Skär högreven i önskad storlek och bryn sedan de i en gryta så att de får färg. Gå sedan i med skivad lök och kryddor. Smula ner buljongen och häll över kokhett vatten, låt sedan köttet koka på låg värme i ca…