Grytor,  Kött

Lobia Bel lahme

Lobia Bel lahme är en libanesisk gryta som består av kött som fått koka i en mustig tomatsås och mot slutet har man i gröna bönor. Supergod rätt som kan både serveras tillsammans med ris eller med nybakat bröd. 

Recept för fyra port.

400g högrev/grytbitar

400g haricotverts

1 dl tomatpuré

2 st lök

3 vitlöksklyftor 

1 tsk paprikapulver 

1 tsk gurkmeja 

1 tsk sjukryddor 

3 st lagerblad 

2 st köttbuljongstärningar 

1 kanelstång 

En nypa socker 

7-10 dl vatten (beroende på hur tjock du vill ha grytan)

Salt och peppar

Gör såhär: 

Börja med att koka upp högreven i en kastrull med vatten tillsammans med 1 halverad lök, 2 st lagerblad och en kanelstång i ca 5 min tills det har bildats skum på toppen av kastrullen. Ta bort all skum och sila bort all vatten, lök, lagerblad och kanelstång efter ca 5 min. I samma kastrull ringlar du över lite olja, häller i en finhackad lök och rör runt. Häll sedan i tomatpuré, resterande kryddor och pressad vitlök, rör om så att tomatpurén fräses på ordentligt. När oljan har fått en fin rödaktig färg så smular du mer buljongen och häller över ca 1 liter  vatten. Låt grytan koka upp, sänk sedan värmen och låt grytan puttra på medelhög värme i ca 1,5h-2h.

När köttet är färdigkokt så häller du i haricotverts, smakar av med salt, peppar och en nypa socker. 

Servera grytan tillsammans med ris eller bröd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *