Grytor
-
Lobia Bel lahme
Lobia Bel lahme är en libanesisk gryta som består av kött som fått koka i en mustig tomatsås och mot slutet har man i gröna bönor. Supergod rätt som kan både serveras tillsammans med ris eller med nybakat bröd. Recept för fyra port. 400g högrev/grytbitar 400g haricotverts 1 dl tomatpuré 2 st lök 3 vitlöksklyftor 1 tsk paprikapulver 1 tsk gurkmeja 1 tsk sjukryddor 3 st lagerblad 2 st köttbuljongstärningar 1 kanelstång En nypa socker 7-10 dl vatten (beroende på hur tjock du vill ha grytan) Salt och peppar Gör såhär: Börja med att koka upp högreven i en kastrull med vatten tillsammans med 1 halverad lök, 2 st lagerblad…
-
Irakisk Fasulia
Denna böngrytan är en stor favorit här hemma, riktigt god att servera den som den är tillsammans med saffransris eller en bit bröd. Jag brukar ofta laga min Fasulia helt vegansk men denna gången adderade jag högrev i grytan, otroligt gott! Recept på vegansk Fasulia hittar ni HÄR Recept för fyra port: 300g grytbitar av nöt eller lamm 3 dl torkade vita bönor 1 st köttbuljongstärning (eller grönsaksbuljong) 7 skalade vitlöksklyftor 1 gullök 1/2 dl tomatpuré 1 lagerblad 1 tsk gurkmeja 3 kardemummakapslar En nypa socker Olja till stekning Salt och peppar Gör såhär: 1. Börja med att blötlägga bönorna i en skål med vatten. Helst dagen innan tillagning. Bryn grytbitarna…
-
Biffstroganoff
En av mina favorit grytor som jag lagar väldigt ofta hemma är Biffstroganoff. Denna rätten är så sjukt god, enkel att laga och det bästa av allt är att den inte kräver mycket tid. Det bästa med en Biffstroganoff är att du kan äta den mer till vardags men du kan även lyxa till helgen genom att byta ut biffen mot oxfilé, riktigt gott! Recept för fyra port: 400g lövbiff eller oxfilé 500g pasta 500g champinjoner 150-200g riven ost 1 gullök 3 vitlöksklyftor 1/3 kruka persilja 5 dl matgrädde 1 dl creme fraiche(frivilligt) 1/2 msk paprikapulver 1 tsk lökpulver 1 tsk vitlökspulver 2 tsk ljus soja 1 köttbuljongstärning 1 msk…
-
Pasta med ost och kalkonsås
Idag körde jag på en kylskåpsrensning och då slängde jag ihop en otroligt god ost och kalkonsås som min familj älskade! Det bästa med en sådan rätt är att den ofta lagas med få ingredienser, tog knappt 15 min att laga och trots det blev det supergott! Recept för 4 port: 300g rökt kalkon eller korv 1 schalottenlök 3 dl matgrädde 3 dl mjölk 2 msk smör 1 msk vetemjöl 1 tsk vegeta 1/2 tsk umamikrydda (kan uteslutas) 1 tsk vitlökskrydda 2 dl riven ost Salt och peppar Gör såhär: Strimla kalkonen och finhacka löken, fräs sedan lök och kalkon i en varm panna med smör. När kalkonen har fått…
-
Lövbiffsgryta med vitlök och champinjoner
Slängde ihop en otroligt god och enkel lövbiffsgryta. Denna grytan tog bokstavligt talat 20 min att tillaga och trots den korta tiden så blev den otroligt god och mustig. Recept för 4 port: 450g lövbiff 10 st champinjoner 1 st gullök 2 vitlöksklyftor 1 tsk paprikapulver 1 tsk vitlökspulver 1 svampbuljongtärnings 1/2 tsk soja 1 tsk senap 15g basilika eller valfri ört 2 dl matgrädde 2 dl mjölk 1 msk majsstärkelse + 1/2 dl kallt vatten till redningen Salt och peppar Gör såhär: Strimla lövbiffen, bryn sedan lövbiffen på hög värme i en stekpanna med olja. Häll lite lövbiff i taget för att inte kyla ner pannan. När lövbiffen har…
-
Vegbullar i mustig tomatsås
Recept för fyra port 500g Vegbullar/köttbullar 1/2 gullök 2 vitlöksklyftor 1/2 basilika kruka 400g krossade tomater 1 krm chili 3 msk olivolja 1 tsk socker Salt och peppar Gör såhär: Stek vegbullarna och lägg de åt sidan. I samma panna fräser du lök och chili i olivolja. Tillsätt sedan pressad vitlök och basilika blad, fräs på en stund innan du går i med krossade tomater. Häll sedan i ca 1 dl pastavatten och socker. Tillsätt vegbullarna. Låt såsen puttra i fem min sedan smakar du av med salt och peppar. Servera med spaghetti eller valfri pastasort.
-
Vegetarisk korvstroganoff smaksatt med dill
Korvstroganoff är en stor favorit hemma hos oss och passar perfekt ifall man vill slänga ihop något gott utan att de ska ta tid. Denna rätten tog cirka 15 min att röra ihop. Här använder jag vegetarisk falukorv men går minst lika bra att köra på vanlig falukorv. Recept för fyra personer 350g vegetarisk falukorv 1 st gullök 5 dl växtbaserad grädde eller vanlig grädde 1/2 dl tomatpuré 1 msk dijonsenap 2 tsk ljus soja 1 kruka dill (kan uteslutas) Salt och peppar Gör såhär: Börja med att finhacka löken och dela korven i önskad form. Fräs löken i en het panna med olja och smör. När löken blir glansig…
-
Vegetarisk Fasulia
Denna böngrytan är en stor favorit här hemma, riktigt god att servera den som den är tillsammans med basmatiris eller en bit bröd. 4 portioner 4 dl torkade vita bönor 1 grönsaksbuljongtärning(kött/kycklingbuljong går också bra) 5 skalade vitlöksklyftor 1/2 dl tomatpuré 1 tsk socker 3 msk olja Salt och peppar Gör såhär: 1. Börja med att blötlägga bönorna i en skål med vatten. Helst dagen innan tillagning. Koka upp bönorna, för varje dl bönor ska du ha 2 dl vatten. Under tiden bönorna kokar så fräser du tomatpurén tillsammans med olja i en panna på medelhög värme, när tomatpurén börjar färga av sig till oljan så tillsätter du de hela…
-
Indisk Dhaal
Denna indiska grytan påminner ganska mycket om den arabiska linsgrytan ”Marag adas” fast denna blev mycket godare. En riktig smakbomb och det bästa av allt är att den är helt vegansk men fortfarande fantastiskt god. Här kommer min version av Dhaal. 4 portioner 2 dl röda linser 1 gullök 2 vitlöksklyftor 1 grön chili (uteslut om du vill ha den mild) 2 morötter 2 kycklingbuljongstärningar eller grönsaksbuljong 1/2 dl tomatpure 400g kokosgrädde eller kokosmjölk 400g krossade tomater 1 tsk kanel 1 tsk kardemumma 1 tsk ingefära 1 tsk koriander 1 tsk spiskummin Olja Salt och peppar Gör såhär: Börja med att hacka lök, vitlök, chili och morötter. Fräs på löken…
-
Ghorme Sabzi
En fantastiskt god örtgryta som kommer ursprungligen ifrån Iran, man kan inte mer än att bara älska denna grytan. Jag använder mig utav mammas recept och alla som smakat mammas Sabzi vet vilken fantastisk Sabzi hon kan laga. Recept för 6 port: 700g benfri högrev 1,2 kg hackad spenat (fryst) 140g fryst dill 140g fryst koriander 1/2 purjolök 3 dl finhackad persilja 1/2 påse Ghorme Sabzi grytblandning av märket Famous 3 torkade lime 3 konservburkar kidneybönor 2 stora msk tomatpure 1 lagerblad 2 köttbuljongstärning 2 tsk gurkmeja 5 st kardemummakapslar 1 gullök Rapsolja till stekning Salt Gör såhär: Blötlägg Famous grytblandning och börja med att finhacka purjolök och persilja Grovhacka…