• Grytor,  Kyckling/fågel,  Pasta,  Såser,  Svensk husmanskost

    Pasta med ost och kalkonsås

    Idag körde jag på en kylskåpsrensning och då slängde jag ihop en otroligt god ost och kalkonsås som min familj älskade!  Det bästa med en sådan rätt är att den ofta lagas med få ingredienser, tog knappt 15 min att laga och trots det blev det supergott!  Recept för 4 port: 300g rökt kalkon eller korv  1 schalottenlök  3 dl matgrädde  3 dl mjölk 2 msk smör 1 msk vetemjöl  1 tsk vegeta 1/2 tsk umamikrydda (kan uteslutas) 1 tsk vitlökskrydda  2 dl riven ost  Salt och peppar  Gör såhär: Strimla kalkonen och finhacka löken, fräs sedan lök och kalkon i en varm panna med smör. När kalkonen har fått…

  • Grytor,  Kött,  Svensk husmanskost

    Lövbiffsgryta med vitlök och champinjoner

    Slängde ihop en otroligt god och enkel lövbiffsgryta. Denna grytan tog bokstavligt talat 20 min att tillaga och trots den korta tiden så blev den otroligt god och mustig.  Recept för 4 port:  450g lövbiff 10 st champinjoner  1 st gullök 2 vitlöksklyftor  1 tsk paprikapulver  1 tsk vitlökspulver  1 svampbuljongtärnings  1/2 tsk soja  1 tsk senap 15g basilika eller valfri ört 2 dl matgrädde 2 dl mjölk  1 msk majsstärkelse + 1/2 dl kallt vatten till redningen  Salt och peppar Gör såhär: Strimla lövbiffen, bryn sedan lövbiffen på hög värme i en stekpanna med olja. Häll lite lövbiff i taget för att inte kyla ner pannan. När lövbiffen har…

  • Grytor,  Pasta,  Vegetariskt

    Vegbullar i mustig tomatsås

    Recept för fyra port 500g Vegbullar/köttbullar  1/2 gullök  2 vitlöksklyftor  1/2 basilika kruka  400g krossade tomater  1 krm chili  3 msk olivolja  1 tsk socker Salt och peppar  Gör såhär:  Stek vegbullarna och lägg de åt sidan. I samma panna fräser du lök och chili i olivolja. Tillsätt sedan pressad vitlök och basilika blad, fräs på en stund innan du går i med krossade tomater.  Häll sedan i ca 1 dl pastavatten och socker.  Tillsätt vegbullarna. Låt såsen puttra i fem min sedan smakar du av med salt och peppar. Servera med spaghetti eller valfri pastasort. 

  • Grytor,  Vegetariskt

    Vegetarisk korvstroganoff smaksatt med dill

    Korvstroganoff är en stor favorit hemma hos oss och passar perfekt ifall man vill slänga ihop något gott utan att de ska ta tid. Denna rätten tog cirka 15 min att röra ihop.  Här använder jag vegetarisk falukorv men går minst lika bra att köra på vanlig falukorv.  Recept för fyra personer  350g vegetarisk falukorv 1 st gullök  5 dl växtbaserad grädde eller vanlig grädde  1/2 dl tomatpuré  1 msk dijonsenap  2 tsk ljus soja  1 kruka dill (kan uteslutas)  Salt och peppar  Gör såhär:  Börja med att finhacka löken och dela korven i önskad form. Fräs löken i en het panna med olja och smör. När löken blir glansig…

  • Grytor,  Vegetariskt

    Vegetarisk Fasulia

    Denna böngrytan är en stor favorit här hemma, riktigt god att servera den som den är tillsammans med basmatiris eller en bit bröd. 4 portioner  4 dl torkade vita bönor  1 grönsaksbuljongtärning(kött/kycklingbuljong går också bra) 5 skalade vitlöksklyftor 1/2 dl tomatpuré  1 tsk socker 3 msk olja  Salt och peppar  Gör såhär:   1. Börja med att blötlägga bönorna i en skål med vatten. Helst dagen innan tillagning. Koka upp bönorna, för varje dl bönor ska du ha 2 dl vatten. Under tiden bönorna kokar så fräser du tomatpurén tillsammans med olja i en panna på medelhög värme, när tomatpurén börjar färga av sig till oljan så tillsätter du de hela…

  • Grytor,  Vegetariskt

    Indisk Dhaal

    Denna indiska grytan påminner ganska mycket om den arabiska linsgrytan ”Marag adas” fast denna blev mycket godare. En riktig smakbomb och det bästa av allt är att den är helt vegansk men fortfarande fantastiskt god. Här kommer min version av Dhaal. 4 portioner 2 dl röda linser  1 gullök  2 vitlöksklyftor  1 grön chili (uteslut om du vill ha den mild) 2 morötter  2 kycklingbuljongstärningar eller grönsaksbuljong  1/2 dl tomatpure  400g kokosgrädde eller kokosmjölk 400g krossade tomater  1 tsk kanel 1 tsk kardemumma 1 tsk ingefära  1 tsk koriander  1 tsk spiskummin Olja  Salt och peppar Gör såhär: Börja med att hacka lök, vitlök, chili och morötter. Fräs på löken…

  • Grytor,  Kött

    Ghorme Sabzi

    En fantastiskt god örtgryta som kommer ursprungligen ifrån Iran, man kan inte mer än att bara älska denna grytan. Jag använder mig utav mammas recept och alla som smakat mammas Sabzi vet vilken fantastisk Sabzi hon kan laga.  Recept för 6 port: 700g benfri högrev  1,2 kg hackad spenat (fryst)  140g fryst dill 140g fryst koriander  1/2 purjolök  3 dl finhackad persilja  1/2 påse Ghorme Sabzi grytblandning av märket Famous  3 torkade lime  3 konservburkar kidneybönor  2 stora msk tomatpure  1 lagerblad  2 köttbuljongstärning  2 tsk gurkmeja  5 st kardemummakapslar  1 gullök Rapsolja till stekning Salt  Gör såhär:  Blötlägg Famous grytblandning och börja med att finhacka purjolök och persilja  Grovhacka…

  • Grytor,  Kött

    Biffstroganoff med ris

    Recept för 4 port 500g ryggbiff eller rostbiff 500g champinjoner  2 schalottenlök  3 vitlöksklyftor  1/2 dl tomatpuré  4 dl matlagningsgrädde  1 dl mjölk  2 msk soja 1 msk dijonsenap  1 köttbuljongstärning 1 msk paprikakrydda  1/2 dl finhackad persilja  Olja och smör till stekningen  Gör såhär:  Strimla biffen  Hetta upp en panna med olja och smör  Börja med att hälla lite biff i taget, biffen ska brynas och endast få fin yta. När biffen har fått fin färg så lägger du de på en tallrik. I samma panna som du stekte biffen i så fräser du finhackad schalottenlök. Nu tillsätter du även skivad vitlök och fräser se på medelhög värme utan…