Fisk och skaldjur

Lax på irakiskt vis med örttäcke och granatäppelsirap

Här har ni ett av mina absoluta favoritrecept när det kommer till fiskrätter. Min moster brukade ofta laga denna laxrätten när vi var på besök och jag älskade den. 

Vi brukade äta salladen med fluffigt basmatiris, en fräsch sallad till och Turshi som då är inlagda rotfrukter. Åt man denna rätten så var det helt klart en av de bästa dagarna i ens liv enligt mig. Ni måste testa laga detta, supergott och enkelt.

Har även en steg-för-steg video på min instagram där jag visar hur jag tillagar denna laxrätten. Klicka HÄR för att komma till videon.

Recept för fyra personer 

Ca 1 1/2 kg laxsida

3 st salladslök

1 st gullök

2-3 vitlöksklyftor 

1 knippe bladpersilja 

2 st tomater 

1 1/2 citron (saft)

2 tsk gurkmeja 

2 tsk curry 

3 tsk sumak

1/2 dl tomatpuré 

Ca 1 dl granatäppelsirap (smaka av) 

Salt och peppar 

Gör såhär: 

  1. Sätt ugnen på 280 grader på övervärme eller grilläge.
  2. Börja med att finhacka alla grönsakerna och lägg de sedan i en skål. 
  3. Blanda i kryddor, tomatpuré, citronsaft och börja med att smaka av med halva mängden granatäppelsirap, fattas de mer smak så kan du hälla i resterande mängd. 
  4. Smaka av med salt och peppar.6
  5. Under tiden täcket står och drar ihop sig så alla smaker sitter så förbereder du laxen. 
  6. Lägg laxen i en ugnssäker form och börja med att krydda den med salt, peppar, gurkmeja och ca 1 tsk olja. Massera in kryddorna i laxen och låt den bakas i ca 2-3 min på hög värme i ugnen. 
  7. När den har fått lite färg så tar du ut laxen och häller över örttäcket och låter den tillagas inne i ugnen på 250g på över och under värme tills täcket får en mörkare färg. 

Servera laxsidan tillsammans med vitt och fluffigt basmatiris, turshi och en fräsch sallad eller så kan du också byta ut vitt ris mot irakiskt bröd. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *