Fisk och skaldjur,  Såser,  Svensk husmanskost

Citronstekt lax med haricots verts, kokt potatis och citron och dillsås

Stekt lax är otroligt gott, jag älskar när laxen får en fin krispig yta, det bästa av allt är när den steks tillsammans med lite citron och en klick smör. Till laxen serverade jag en riktigt god och enkel citron och dillsås. Får du över rester från gårdagens middag är denna rätten perfekt att ha som matlåda eller varför inte göra om rätten till en gratäng istället? I med laxen i en ugnsform och häll över såsen och låt den gotta till sig i ugnen en stund och servera det tillsammans med hemmagjord potatismos. 

Recept för fyra port: 

4 st laxfiléer 

2 st citroner 

2,5 dl matgrädde

3 dl mjölk 

2 msk smör 

2 msk vetemjöl 

1 fiskbuljongtärning utspädd i 1 dl kokhett vatten (eller 1 grönsaksbuljong) 

30g fryst dill 

Salt och peppar 

Till servering: 

Kokt potatis 

Hericots verts 

Gör såhär:

Laxen: Hetta upp en stekpanna med en klick smör och lite olja. Stek laxbitarna ca 2 min/sida så att de får en fin krispig stekyta. Ha i en halv citron i pannan under tiden laxen steks. Sänk värmen och låt laxen steka klart på eftervärmen.

Såsen:

Blanda ihop vetemjöl och smör i en kastrull, när vetemjölet börjar fräsas runt i kastrullen så häller du i grädde, mjölk och fiskbuljongen, blandar och låter såsen koka upp. När såsen har kokat upp och tjocknat en aning så river du ner citronskal från en citron (yttersta gula skalet och inte de vita), pressa ner saften från citronen och blanda. Vill du ha såsen mer syrlig så kan du hälla i med citronsaft eller tvärtom. Stäng sedan av värmen, häll i dill och smaka av med salt och peppar. 

Vill du ha såsen ännu godare så kan du ha i en klick smör.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.